'Krapte op arbeidsmarkt niet de enige oorzaak toename van baan wisselen'

Het UWV meldt dat maar liefst 1 op de 5 medewerkers na de pandemie van baan wisselde. Dit is echter niet alleen te wijten aan krapte op de arbeidsmarkt. Ook de hoge inflatie en een veranderd werklandschap zijn voor bepaalde groepen werknemers belangrijke redenen om van baan te wisselen. 

Het is geen nieuws dat de inflatie in Nederland eind 2022 op bijna 10 procent zat. Werknemers hebben bij hetzelfde loon dus een stuk minder te besteden. Daardoor gaan ze eerder op zoek naar een baan die beter verdient, ter compensatie van de stijgende kosten. De krapte op de arbeidsmarkt is dan een extra steun in de rug voor werknemers die hun geluk beproeven bij een nieuwe werkgever, maar zeker niet de enige reden. 

Werknemers minder honkvast
Het onderzoek van het UWV vergelijkt 2022 met 2013. Ten opzichte van 2013 is er bijna een verdubbeling in het aantal werknemers dat van baan veranderde. Werknemers zijn minder honkvast. Dat zien wij al jaren in onze cijfers en dat zie je terug in de contracten. Er zijn nu bijvoorbeeld meer flexcontracten, waardoor werknemers meer van baan veranderen. Werknemers werken gemiddeld minder lang bij hetzelfde bedrijf, zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. 

Werknemers die meer financiële zekerheid nodig hebben, bijvoorbeeld werknemers met een gezin en vaste lasten, zijn overigens minder geneigd te shoppen naar een nieuwe werkgever. Zij lopen liever niet het risico hun vertrouwde baan in te ruilen voor een baan die uiteindelijk tegen blijkt te vallen. Zij kiezen vaak eerder voor zekerheid dan voor geld. 

In- en uitstroom ongeveer gelijk
De cijfers tonen in december altijd meer uitstroom bij bedrijven en vervolgens meer instroom in januari, want veel mensen maken een nieuwe start in het nieuwe jaar. Maar ook dat de in- en uitstroom bij organisaties binnen het MKB elkaar over het hele jaar niet veel ontloopt. Toch hebben veel MKB-organisaties moeite om nieuwe vacatures te vullen, wat de groei van het bedrijf beperkt.  Loon is een belangrijke prikkel om voor een werkgever te (blijven) werken. Maar er zijn andere redenen om een werkgever trouw te blijven. Naast het salaris zijn zekerheid, waardering en werkplezier belangrijke redenen om bij een werkgever te blijven werken.