Skiërs Noël en Meillard winnen bij Night Race in Schladming

De beste technische alpineskiërs van de wereld kwamen de afgelopen dagen in de World Cup in actie in Schladming. Op de klassieke Oostenrijkse Planai-piste werd de Night Race gehouden, de jaarlijkse slalom, maar ook een reuzenslalom, die de afgelaste wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen verving.

Slalom
Henrik Kristoffersen was in de eerste run de beste op de Planai, waar de Noor 0,21 seconden sneller was dan de thuisheld Manuel Feller. Loïc Meillard uit Zwitserland zat er met 0,30 seconden zeker niet ver vanaf en ook de Noor Lucas Braathen (+0,57), Ramon Zenhäusern uit Zwitserland (+0,66), de Brit Dave Ryding (+0,74) en de Fransman Clement Noël (+0,77) deden nog lekker mee.

Noël behield in de tweede run ruimschoots zijn positie, waarna Ryding met een flinke fout zes plekken inleverde. Zenhäusern ging prima naar beneden, maar Doppelmeter kwam op 0,07 seconden wel achter Noël terecht. Braathen leverde met 0,38 seconden twee plekken in, Meillard verloor drie plekken (+0,60). Feller leverde vooral onderin wat in en zakte met 0,45 seconden drie plekken terug, waarna het aan Kristoffersen was. De Noor ging echter véél te agressief naar beneden en werd slechts elfde. Noël pakte de zege, voor Zenhäusern en Braathen.

Reuzenslalom
In de eerste manche stond er geen maat op de Zwitsers: Loïc Meillard was ruimschoots de snelste, Gino Caviezel volgde op 0,64 seconden en was daarmee gelijk de enige die binnen één tel van Meillard bleef. Henrik Kristoffersen gaf 1,06 seconden toe en thuisfavoriet Manuel Feller stond op plek vier al op 1,52 seconden, voor de Sloveen Zan Kranjec (+1,65) en de Fransman Alexis Pinturault (+1,69).

Pinturault verloor in de tweede run twee plekken en kwam op 0,85 seconden van de Oostenrijker Marco Schwarz te staan. Kranjec gaf 0,60 seconden toe op Schwarz en zakte ook twee plekken, waarna de thuisfans de hoop volledig op Schwarz moesten richten: Feller finishte niet. Kristoffersen leverde met 0,49 seconden óók twee plekken in en kwam achter Schwarz en de jonge Noor Alexander Steen Olsen terecht. Met 0,22 seconden hield Caviezel dan net genoeg over om Schwarz van plek één te verdringen, waarna Meillard het af mocht maken voor zijn eerste reuzenslalomzege ooit in de World Cup. Die kwam er: Meillard dook 0,59 seconden onder Caviezel's tijd door en het Zwitserse 1-2'tje was een feit, voor Schwarz.