Langlaufers sprinten om World Cup-zeges in fraai Livigno, Zweedse dames domineren

De World Cup langlaufen zou afgelopen weekeinde in actie gekomen zijn in Milaan, maar al vroeg in het seizoen bleek dat niet door te kunnen gaan. Het werd verplaatst naar het op bijna twee kilometer hoogte gelegen Livigno, een van de voornaamste trainingslocaties voor topsporters en een plek waar voor het eerst een World Cup gehouden werd, met een prima parcours.

Sprint vrouwen
Met de van lang blessureleed teruggekeerde Linn Svahn en landgenotes haar Jonna Sundling, Maja Dahlqvist en Emma Ribom had Zweden maar liefst vier finalisten, verder aangevuld met de Zwitserse Nadine Fähndrich en de Amerikaanse Julia Kern. Die haakte in de finale af en op het loodzware laatste stukje kon ook Svahn het net niet bolwerken, maar het werd wel een Zweed feestje: Sundling pakte de winst, voor Dahlqvist en Ribom - Fähndrich greep net naast plek drie.

Sprint mannen
Drie landen hadden elk twee finalisten: Johannes Høsflot Klæbo en Pål Golberg stonden er voor Noorwegen in, Richard Jouve en Renaud Jay voor Frankrijk en de jonge Zwitsers Valerio Grond en Janik Riebli completeerden het veld. In de eindsprint legde Jouve Klæbo het vuur na aan de schenen, maar de Noor hield stand en pakte 'gewoon' de winst, voor Jouve en de dolgelukkige Riebli, die zijn eerste podiumplek pakte. Golberg, Grond en Jay kwamen tekort om zich echt in de strijd te mengen.

Teamsprint vrouwen
Met twee teams, Svahn/Dahlqvist en Ribom/Sundling, was de kans op een Zweedse zege erg groot en zo geschiedde: Dahlqvist en Sundling streden om de winst en die ging naar team Zweden-2, met Svahn en Dahlqvist, voor Zweden-1. De derde plek was voor Kern en haar Amerikaanse landgenote Rosie Brennan, nadat Kern de eindsprint nét won van de Duitse Laura Gimmler, die met teamgenote Sofie Krehl vierde werd.

Teamsprint mannen
Het werd een spannende tweestrijd tussen het Frankrijk van Jay en Jouve en de thuisfavorieten: Italië met Francesco de Fabiani en Federico Pellegrino. Die streden tot in de laatste meters om de winst, maar Pellegrino kon nét niet genoeg tempo houden om Jouve en dus Frankrijk van de winst te houden. Het in topvorm verkerende Zweedse tweetal Riebli/Grond pakte een fraaie derde plek, redelijk ruim voor de rest van de teams.