NFL: Acht ploegen over in strijd om Super Bowl, Jaguars maken 27 punten goed

In de NFL zit de wildcardronde van de playoffs erop. De zes wedstrijden leverden zes teams op die zich voegden bij de nummers één van de NFC en AFC, de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs. In totaal zijn er nu dus nog acht teams in de strijd om de Super Bowl.

NFC Wild Card Playoffs; San Francisco 49ers - Seattle Seahawks
De 49ers begonnen goed, maar de Seahawks lieten zich niet kennen, sloegen terug en stonden halverwege zelfs met 16-17 voor. Vervolgens ging quarterback Brock Purdy echter los: een korte rushing touchdown en touchdown passes op Elijah Mitchell (7 yards) en Deebo Samuel (74 yards) hielpen de 49ers uiteindelijk naar de 41-23 zege.

AFC Wild Card Playoffs; Jacksonville Jaguars - Los Angeles Chargers
De Chargers schoten uit de startblokken en met onder meer twee touchdowns van Austin Ekeler kwamen ze op een 0-27 voorsprong. Kort voor rust deed Jaguars-quarterback Trevor Lawrence met een touchdown pass op Evan Engram wat terug en in de tweede helft bediende hij Marvin Jones, Zay Jones en Christian Kirk voor touchdowns. In de laatste seconde van de wedstrijd mocht Jaguars-kicker Riley Patterson bij 28-30 aanleggen vanaf 36 yards en hij trapte de ploeg naar de 31-30 zege en de volgende ronde.

AFC Wild Card Playoffs; Buffalo Bills - Miami Dolphins
Met elkaar snel opvolgende touchdowns van Dawson Knox en James Cook begonnen de Bills erg lekker, maar via drie field goals en een touchdown van Skylar Thompson op Mike Gesicki kwamen de Dolphins op 17-17. Zach Sieler bracht ze zelfs op voorsprong, maar Bills-quarterback Josh Allen bediende Cole Beasley en Gabe Davis voor 34-24, waarna ze in het vierde kwart met heldhaftig verdedigen stand konden houden - een touchdown van Jeff Wilson voor de Dolphins bracht de eindstand op 34-31 voor de Bills.

NFC Wild Card Playoffs; Minnesota Vikings - New York Giants
Vikings-quarterback Kirk Cousins zette de eerste touchdown snel op het bord, maar dankzij Saquon Barkley en Isaiah Hodgins kwamen de Giants langszij. Vervolgens ging het op en neer dankzij touchdowns van KJ Osborn (Vikings), Daniel Bellinger (Giants) en Irv Smith (Vikings), maar in Q4 maakte Barkley het met een korte touchdown af: 24-31 voor de Giants bleek de eindstand, de eerste playoffzege in jaren voor de ploeg uit New York.

AFC Wild Card Playoffs; Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens
De Bengals begonnen lekker en na een touchdown van Ja'Marr Chase stond er een 9-0 voorsprong op de borden, maar de Ravens draaiden het om met een touchdown van JK Dobbins en field goal van Justin Tucker. Bengals-quarterback Joe Burrow rende in Q3 een touchdown binnen en bediende Tee Higgins voor de 2-point conversion, waarna Demarcus Robinson voor de Ravens scoorde: 17-17. In Q4 pikte defensive end Sam Hubbard een fumble op, die hij over 98 yards binnen wist te rennen voor een heerlijke - en beslissende, zo bleek - touchdown: 24-17.

NFC Wild Card Playoffs; Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys
Of quarterback Dak Prescott met zijn Cowboys wel op kon tegen legende Tom Brady en de Buccaneers, zo luidde vooraf de vraag. Dat werd rap beantwoord: Prescott bediende Dalton Schultz in Q1 voor een touchdown, scoorde zelf in Q2 én stelde Schultz in staat er nog één te maken, waarna hij Michael Gallup in Q3 in stelling bracht voor 0-24 - vraag beantwoord. Brady bediende Julio Jones en Cameron Brate nog wel, maar tussendoor stond CeeDee Lamb helemaal vrij voor een touchdown pass van Prescott: 14-31 was de eindstand, de eerste keer sinds 2013 dat Brady twee jaar op rij verliest in de playoffs.

Programma divisional playoffs (Nederlandse tijden)
21 januari, 22.30 - AFC; Kansas City Chiefs - Jacksonville Jaguars
21 januari, 02.15 - NFC; Philadelphia Eagles - New York Giants
22 januari, 21.00 - AFC; Buffalo Bills - Cincinnati Bengals
22 januari, 00.30 - NFC; San Francisco 49ers - Dallas Cowboys