Italiaanse 'Most Wanted' maffiabaas Denaro na 30 jaar gearresteerd

Volgens vicepremier Matteo Salvini is de meest gezochte gangster van Italië, de Siciliaan Matteo Messina Denaro, gearresteerd.

Denaro, die al 30 jaar op de vlucht was, werd opgepakt in Palermo, Sicilië. Hij wordt beschouwd als de opvolger van de grote historische leiders van de Cosa Nostra, zoals Toto Riina en Bernardo Provenzano, die in 2016 en 2017 in de gevangenis stierven.

"Na 30 jaar op de vlucht te zijn geweest, is de superbaas Matteo Messina Denaro gearresteerd. Het is met grote emotie dat ik de vrouwen en mannen van de staat bedank die nooit hebben opgegeven, waarmee ik de regel bevestig dat vroeg of laat zelfs de grootste criminelen die op de vlucht zijn worden gearresteerd", schreef Salvini.

"Dit is een geweldige dag voor Italië en dient als een waarschuwing voor de maffia: de instellingen en onze helden in uniform geven nooit op", voegde hij eraan toe. 

Het hoofd van de Italiaanse Carbinieri zei dat Denaro was gearresteerd in een medische instelling in Palermo, waar hij naar toe ging voor een behandeling tegen kanker. Hij had zich daar geregistreerd onder een valse naam, Andrea Bonafede. Hij gaf bij zijn arrestatie meteen zijn echte identiteit toe, melden Italiaanse media.

Denaro staat bovenaan de lijst van 'meest gezochte criminelen' van Italië. De voormalige schutter van de Cosa Nostra geboren in 1962 in Trapani, Sicilië. De enige bekende foto van hem dateert echter uit de jaren negentig.

Sinds de jaren 2000 heeft de Italiaanse politie het aantal arrestaties en inbeslagnames van eigendommen van de mensen om hem heen opgevoerd, een isolatiestrategie die bijna 20 jaar heeft geduurd om vruchten af te werpen, gezien zijn uitgebreide ondersteuningsnetwerk.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni prees de arrestatie van Messina Denaro als "een grote overwinning voor de staat, die aantoont dat we ons nooit zullen overgeven aan de maffia".

Ze is momenteel onderweg naar Palermo, waar ze de Siciliaanse politie en openbare aanklagers zal ontmoeten.