Dubbel EK-goud Schulting, goud en zilver Van 't Wout

In het Poolse Gdansk zijn zaterdag de eerste medailles vergeven op het Europees kampioenschap shorttrack. Dat werd een behoorlijk Nederlands feestje: drie van de vier gouden medailles gingen met de oranjeploeg mee naar huis, naast nog een zilveren en bronzen plak.

1500m vrouwen
Suzanne Schulting stond als topfavoriete in de finale, waarin ze uiteindelijk vooral concurrentie kreeg van Anna Seidel uit Duitsland en de Belgische Hanne Desmet. In een zinderende finish wist Schulting haar schaats nét iets eerder over de lijn te drukken dan Desmet, die voor Seidel het zilver pakte. Selma Poutsma won de B-finale en werd zo achtste, Xandra Velzeboer ging er in de halve finales uit met een straf.

1500m mannen
Met Friso Emons en de dit seizoen definitief doorgebroken Jens van 't Wout had Nederland in de finale twee ijzers in het vuur. De Belg Stijn Desmet ging er in de beslissende fase langs, maar met een heerlijk staaltje 'uitschuifbeen' wist Van 't Wout tóch het goud te pakken. Zilver was er voor Desmet, net als eerder voor zijn zus, en Emons pakte keurig brons. Itzhak de Laat sneuvelde eerder in de halve finales.

500m vrouwen
Ook hier stond Schulting als enige Nederlandse in de finale en ook dit keer was het spannend. Voor eigen publiek, en voor het eerst ook voor haar vader, deed Natalia Maliszewska een poging, maar die slaagde niet: weer goud voor Schulting, met Maliszewska en de Italiaanse Arianna Valcepina achter haar. Yara van Kerkhof werd derde in de B-finale en achtste in de eindstand, Velzeboer ging er vrijdag al in de series uit met een valse start.

500m mannen
De tweede finale voor Jens van 't Wout was een feit, maar dit keer kwam er géén Nederlands goud: de Italiaan Pietro Sighel was van start tot finish de beste en pakte het goud. Van 't Wout pakte wel zilver, voor de Let Reinis Berzins, terwijl broer Melle van 't Wout tweede werd in de B-finale, goed voor plek acht overall. Daan Kos startte vrijdag in de series vals en lag er dus al snel uit.

Aflossingen
Poutsma, Van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Michelle Velzeboer hadden in de halve finales alleen wat concurrentie van Hongarije, maar plaatsten zich met winst gewoon voor de finale. De Laat, Emons en de gebroeders Van 't Wout deden dat ook zonder problemen, terwijl de gemengde ploeg zondag in de halve finales staat.