Kilde wint afdaling op majestueuze Lauberhorn, Brignone wint in St Anton

De beste alpineskiërs van de wereld kwamen zaterdag weer op twee locaties in actie. De vrouwen werkten een super-G af in het Oostenrijkse St Anton, waar oorspronkelijk een afdaling gepland stond. Die kwam er wel in het Berner Oberland in Zwitserland, waar de afdaling van de majestueuze Lauberhorn in Wengen op het programma stond.

Super-G vrouwen, St Anton
De tijd van Marta Bassino leek best aardig, maar haar Italiaanse landgenote Federica Brignone liet zien dat er nog heel veel te verbeteren viel op de spectaculaire piste: 1,03 seconden sneller. Thuisfavoriete Tamara Tippler nestelde zich er op 0,89 seconden tussenin, maar die positie bleef niet staan.

Lara Gut-Behrami uit Zwitserland kwam tot op 0,66 seconden van Brignone, haar Zwitserse landgenote Joana Hählen ging met 0,54 seconden nog wat harder. Daarmee bleek het podium uiteindelijk bekend: Brignone won met een zeer indrukwekkende run, voor Hählen en Gut-Behrami en met de Française Tessa Worley (+0,82) en Tippler nog in de top-5.

Afdaling mannen, Wengen
De start was wat verlaagd op de beroemde Lauberhorn, omdat het bovenaan te hard waaide, maar met bijna één en driekwart minuut was het alsnog een lange afdaling. De Italiaan Mattia Casse werkte die op sterke wijze af, hoewel het niet heel lang duurde voor de Noor Aleksander Aamodt Kilde er maar liefst 1,01 seconden onderdoor dook.

Na Kilde kwam lokale held Marco Odermatt naar beneden, maar de alleskunner kon niet aan Kilde's tijd tippen: +0,88 seconden, dus wel sneller dan Casse. De een na de ander bleef daar vervolgens buiten, en de ogen gingen op Beat Feuz. De Kugelblitz kondigde onlangs aan na de wedstrijden in Wengen en - volgende week - Kitzbühel te stoppen, maar het lukte hem niet een vierde zege op de Lauberhorn te pakken: vijfde op 1,25 seconden, terwijl Kilde, Odermatt en Casse de podiumplekken pakten.