'Huiskat Thuiskat' wil huiskatten verplicht binnen laten houden

Stichting Huiskat Thuiskat wil dat provinciebesturen het buitenshuis los laten lopen van katten gaat verbieden. De actiegroep beschouwt het loslopen buiten in strijd met natuurbeschermingswetten en vindt dat de ‘roofdieren’ schadelijk zijn voor de natuur. Zo meldt WNL

Volgens de stichting moeten de lokale overheden snel worden ingrijpen. Wageningen University & Research heeft berekend dat katten jaarlijks 18 miljoen vogels doden, waaronder grote aantallen beschermde vogels. 

'Huiskat Thuiskat' diende afgelopen jaar een handhavingsbevel in bij minister Christianne van der Wal (natuur). Die wees dit af omdat ze van mening is dat katten gewoon buiten moeten kunnen lopen, waarbij ze zichzelf uitlaten in de natuur. 

De stichting liet het hier niet bij zitten en zocht contact met de provincie Utrecht. Daar werd een besluit over katten ter inzage gelegd. Hierin mogen zwerfkatten gevangen worden voor een gedwongen sterilisatie of castratie. Waarna de zwerfkatten volgens het voorstel weer los zouden mogen lopen. 

Als deze maatregel wordt aangenomen hoopt de stichting ook loslopende huiskatten aan te kunnen pakken. Maar de verwachting is dat de provincie Utrecht het voorstel af gaat wijzen met de reden dat katten de vrije loop horen te hebben, ook zwerfkatten. In dat geval stapt Huiskat Thuiskat naar de rechter om alsnog zijn gelijk te krijgen.