Copernicus: zomer 2022 was de warmste ooit gemeten in Europa

Volgens evaluaties van de EU-dienst voor aardobservatie Copernicus was afgelopen zomer de warmste ooit gemeten in Europa. Volgens een rapport van Copernicus over klimaatextremen was het jaar 2022 als geheel het op een na warmste jaar in Europa sinds het begin van de metingen in 1979. 

Volgens het rapport zorgden hittegolven in combinatie met amper neerslag en droge bodems op veel plaatsen in Europa voor periodes van droogte, wat leidde tot problemen in de landbouw, de scheepvaart en de energie-industrie. Ook nam het risico op bosbranden fors toe.

De hoogste temperatuurstijgingen werden gemeten in de nazomer, oktober en december. In Oostenrijk was het gemiddelde in oktober 2022zo'n  3,3°C warmer dan de gemiddelde temperatuur in oktober tussen 1991 en 2020. Frankrijk en Slovenië registreerden die maand ook temperatuurafwijkingen van 3°C of meer. Kroatië en Griekenland kenden beide 3C hogere temperaturen in december.

Italië was op twee maanden van het jaar na alle maanden warmer dan gemiddeld. Het registreerde de hoogste maandelijkse temperatuurafwijking ooit gedurende drie verschillende maanden, in mei, oktober en december. Spanje en Portugal braken bij drie verschillende gelegenheden records voor maandelijkse anomalieën. 

Noord- en West-Europa hebben het afgelopen jaar te maken gehad met langdurige en intense hittegolven . Een groot deel van het continent had te maken met droogte en de uitstoot van bosbranden in de zomer was het hoogst in 15 jaar.

Volgens Copernicus was 2022 wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit gemeten, waarbij de laatste acht jaar samen de acht warmste ooit gemeten waren. De gemiddelde wereldtemperatuur was in 2022 1,2C hoger dan het gemiddelde over de referentieperiode 1850-1900.

Deze temperatuurstijging was niet overal ter wereld gelijk. La Niña-omstandigheden veroorzaakten lagere temperaturen in de Stille Oceaan, wat betekent dat Australië en Zuid-Amerika in 2022 meestal koeler waren dan gemiddeld. De temperaturen waren in 2022 veel hoger op het noordelijk halfrond, vooral in het Noordpoolgebied en Europa. 

Verwoestende gevolgen van een opwarmende wereld
De adjunct-directeur van Copernicus, Burgess, zei dat de bevindingen aantonen dat de verwoestende effecten van de klimaatopwarming al merkbaar zijn. Om ingrijpender gevolgen te voorkomen, moeten de emissies dringend worden verminderd en moet de samenleving zich aanpassen aan het veranderende klimaat.

De gegevens van Copernicus gaan terug tot 1979. De dienst klimaatverandering gebruikt ook gegevens van grondstations, ballonnen, vliegtuigen en satellieten die teruggaan tot 1950. Gegevens over temperaturen, zee-ijsbedekking en andere aspecten worden maandelijks gepubliceerd met behulp van computeranalyse.