Charlie Hebdo publiceert opnieuw spotprenten Khamenei, Iran reageert woest

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft opnieuwcartoons gepubliceerd over Ayatollah Khamenei, de spirituele leider van Iran. Zowel de voorpagina als de binnenkant van het huidige nummer bevatten tekeningen die de spot drijven met Khamenei en overige geestelijken. 

Het tijdschrift zei dat de cartoons deel uitmaakten van een wedstrijd die het in december lanceerde ter ondersteuning van protesten tegen de regering in Iran. Hoofdredacteur Riss zei dat het de strijd van de Iraniërs voor vrijheid wilde steunen door hun "religieuze leider van voor de zondvloed belachelijk te maken en hem in de vuilnisbak van de geschiedenis te gooien". Hij voegde eraan toe: "De mullahs zijn niet gelukkig".

Hossein Salami, hoofd van de meedogenloze en beruchte Iraanse Revolutionaire Garde reageerde woest: "Vroeg of laat zullen moslims wraak nemen", zei Salami. "De wrekers kunnen worden opgesloten, maar de doden zullen niet meer tot leven komen." De opperbevelhebber Salami waarschuwde het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. "Ik raad de Fransen en de directeuren van het tijdschrift Charlie Hebdo aan om te kijken naar wat er met Salman Rushdie is gebeurd", zei Salami tijdens een toespraak. De Britse schrijver van Indiase afkomst werd in augustus 2021 in New York aangevallen met een mes omdat hij in 1989 de "islam had beledigd" in zijn roman 'The Satanic Verses'. De Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini vaardigde toendertijd een fatwa uit waarin werd opgeroepen tot de moord op Rushdie en op iedereen die betrokken was bij de publicatie van het boek, waardoor de schrijver gedwongen werd jarenlang ondergedoken te blijven. De Iraanse regering heeft overigens alle verantwoordelijkheid voor de aanval op Rushdie in augustus ontkend.

In een speciale uitgave ter gelegenheid van de herdenking van de terroristische aanslag op hun kantoor in Parijs in 2015, publiceerde Charlie Hebdo vorige week al tientallen spotprenten waarin de spot werd gedreven met de geestelijke leider van Iran. Volgens het satirische tijdschrift is in december is een wedstrijd gelanceerd waarin werd opgeroepen spotprenten in te sturen om de protesten tegen de regering in Iran te steunen.

Na de eerste serie spotprenten met betrekking tot het Iraanse bewind vorige week waren gepubliceerd, dreigde Iran Frankrijk met consequenties en sloot het een Franse onderzoeksfaciliteit in de hoofdstad Teheran. Er is een cyberaanval uitgevoerd op de website van Charlie Hebdo. "Een computeraanval veroorzaakt geen doden, maar zet wel de toon", schrijft Riss in het huidige nummer van Charlie Hebdo. Des te moediger is het dat het blad zich niet laat intimideren en opnieuw met karikaturen aan de haal gaat.

Zondag verzamelden tientallen Iraniërs zich voor de Franse ambassade in de hoofdstad om Franse vlaggen te verbranden.

Op 7 januari 2015 vond een bloedige aanslag plaats op de redactie door twee islamistische terroristen. De aanleiding hiervoor waren daarvoor gepubliceerde spotprenten van de profeet Mohammed. Bij deze aanslag kwamen vijf tekenaars, drie journalisten, een lokaal politicus en drie politieagenten kwamen om het leven. Elf anderen raakten gewond, van wie vier ernstig. 

Zie ook: Iran sluit Frans onderzoeksbureau na Ayatollah-karikaturen in Charlie Hebdo