Biden nam na vice-presidentschap ook vertrouwelijke dossiers mee uit Witte Huis

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt hoe president Biden in het verleden is omgegaan met vertrouwelijke documenten. Dat melden de Amerikaanse media. Het gaat om potentieel als vertrouwelijke of geheim geclassificeerde documenten uit zijn tijd als vice-president. De documenten werden gevonden toen de advocaten van Biden zijn voormalige kantoor in het Biden Center in Washington leegruimden, aldus het Witte Huis.

Biden gebruikte dit kantoor van 2017 tot 2019. Speciale rechercheur Sauber sprak over een klein aantal als vertrouwelijk geclassificeerde documenten in een afgesloten kast. De documenten werden gevonden door de advocaten van Biden en de volgende dag overhandigd aan het Nationaal Archief. De documenten waren "niet het onderwerp van een eerder onderzoek". Sauber zei dat de advocaten van Biden eraan werken om ervoor te zorgen dat alle administratie van Obama-Biden correct in de archieven wordt opgeslagen.

De vondst is opmerkelijk gezien een soortgelijke recente zaak: er loopt een onderzoek tegen voormalig president Trump wegens het meenemen van geheime overheidsdocumenten naar zijn privélandgoed nadat hij het Witte Huis verliet. Trump heeft herhaalde verzoeken om deze documenten aan het Nationaal Archief af te geven genegeerd.