Noorse en Franse biatleten winnen estafettes, topresultaat BelgiŽ ondanks valpartij

In het Sloveense Pokljuka is de eerste World Cup van 2023 afgerond in het biatlon. Er stonden nog twee wedstrijden op het programma op de slotdag: een single mixed-estafette, met één man en één vrouw per team, en een reguleire gemengde estafette, met twee mannen en twee vrouwen per team.

Single mixed-estafette
Met twee missertjes op de schietbaan leverde de Noor Vetle Sjåstad Christiansen in zijn eerste optreden wat in, maar hij zat slechts een handvol seconden achter de Zwitser Niklas Hartweg. Samen met de Fransman Antonin Guigonnat voerden zij het veld aan, waarna Ingrid Landmark Tandrevold Noorwegen de leiding bezorgde.

Christiansen hield dat vast en Tandrevold maakte dat met foutloos schieten af: winst voor Noorwegen. Lou Jeanmonnot nam over van Guigonnat en hielp Frankrijk naar plek twee, die ze tegen Hartweg en Amy Baserga vast wisten te houden. Jeanmonnot weerstond de aanval van de Zwitserse in de slotronde en werd zo met Guigonnat tweede, voor Hartweg en Baserga.

Gemengde estafette
Het was een wedstrijd waarin vooral de strijd om plek twee uiteindelijk interessant bleek, want op Frankrijk stond geen maat. Fabien Claude en Quentin Fillon Mailet gingen nog gelijk op met de jonge Italiaanse talenten Didier Bionaz en Tomasso Giacomel, maar de vrouwen sloegen een gat: Anaïs Chevalier Bouchet en Julia Simon hadden bij het schieten genoeg aan één extra patroon en hielpen Frankrijk naar een overtuigende zege.

Dorothea Wierer en Lisa Vittozzi hielden Italië continu op de tweede plek, terwijl het podium werd gecompleteerd door Zweden. Jesper Nelin en Martin Ponsiluoma kwamen tot een zesde plek, Mona Brorsson won twee posities en slotloopster Elvira Öberg ging langs de Zwitserse Lena Häcki-Gross naar het podium.