Schmid sprint naar fraaie World Cup-zege op noordse combinatie, Hansen weer dominant

In het Estse Otepää is zondag de eerste World Cup op de noordse combinatie van het kalenderjaar afgerond. De mannen en vrouwen kwamen nog een keer in actie in een individuele wedstrijd in Estland, waar het met een graad of tien onder nul stevig vroor.

Mannen
Het schansspringen werd gewonnen door de Japanner Ryota Yamamoto, die zes en negen seconden voorsprong bij elkaar sprong op de Oostenrijkers Franz-Josef Rehrl en Johannes Lamparter. De Duitser Julian Schmid mocht na zestien seconden beginnen met langlaufen en gevaar kwam er op de langlaufski's ook zeker van de Duitser Manuel Faisst (+0:30), de Noren Jens Lurås Oftebro (+0:52) en Jørgen Gråbak (+0:53) en de Fin Ilkka Herola (+1:00).

Op de dunne latten kwamen Lamparter, Yamamoto, Rehrl en Schmid al snel samen, terwijl een door grote, door Oftebro aangevoerde groep de achtervolging in had gezet en na 2,5 kilometer op 35 seconden zat. Na vijf kilometer was het gat echter nog nagenoeg hetzelfde, dus het tempo moest omhoog, maar ook in de voorlaatste ronde gebeurde dat niet. De kopgroep kon strijden om de overwinning, waarbij Schmid de eerste poging deed. Hij ontsnapte niet en dus werd het een eindsprint, waarin Schmid alsnog met grote afstand de beste was. Lamparter sprintte naar plek twee, vlak voor Rehrl en de net naast het podium grijpende Yamamoto.

Vrouwen
Ietwat verrassend was het de Italiaanse Annika Sieff die de beste sprong van de schans liet zien. De uiterst dominante Noorse Gyda Westvold Hansen zat er echter niet ver achter en mocht twaalf seconden na Sieff beginnen met langlaufen, samen met de Duitse Jenny Nowak. Diens landgenote Nathalie Armbruster volgde op dertig seconden, met twee tellen later de Oostenrijkse Lisa Hirner en nog vijf seconden later de derde Duitse, Svenja Würth.

Op de langlaufski's werd verder naar achteren nog gekeken naar de Sloveense Ema Volavsek (+1:31) en de Noorse Ida Marie Hagen (+2:02), maar voorin waren de intenties van Hansen duidelijk: in amper een minuut tijd had ze het gat naar Sieff gedicht en ging ze er al overheen. De Noorse was gevlogen, halverwege had ze al een halve minuut voorsprong, terwijl Sieff samen met Armbruster, Nowak en Hirner verder ging. De wat ziekige Sieff haakte af en ook Nowak ging eraf, waardoor Hirner en Armbruster ruim achter de ongenaakbare Hansen streden om plek twee. Die ging naar Armbruster, die een week na haar 17e verjaardag haar beste resultaat ooit pakte, vlak voor Hirner.