Tour de Ski nadert ontknoping, Klśbo naar zes uit zes en eerste zege Hennig

In het Italiaanse Val di Fiemme is zaterdag de zesde en voorlaatste etappe in de Tour de Ski afgewerkt, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. De etappe was een vijftien kilometer lange massastart in de klassieke stijl, zondag wordt de Tour afgesloten met de monsterlijke klim op de Alpe Cermis, zoals traditie is.

Vrouwen
Men ging van start met nog 37 dames: twee sprintsters waren afgehaakt, maar vooral Krista Pärmäkoski was een groot gemis. De Finse stond op plek drie in het klassement, maar had last van buikklachten en kon zaterdag niet meer starten. De eerste helft van de race verliep redelijk rustig, halverwege ging het tempo wat omhoog en ontstond langzaam een groepje van zo'n zeven vrouwen, aangevoerd door de Finse Kerttu Niskanen en met alle belangrijke klassementsvrouwen er nog bij.

Bij de tussensprint gaf Tour-leidster Frida Karlsson even gas om de bonificatieseconden te pakken, drie meer dan Tiril Udnes Weng, de nummer twee, en vijf meer dan Niskanen, derde in het klassement. Na die sprint was de kopgroep ook gevormd: Niskanen, Karlsson, Weng, Katharina Hennig uit Duitsland, de Amerikaanse Rosie Brennan, Teresa Stadlober uit Oostenrijk en de Noorse Astrid Slind. Bij het ingaan van de slotronde had Niskanen het tempo dusdanig opgevoerd dat Stadlober en Weng eraf moesten, waardoor er nog vijf over waren.

Slind ging er in de slotronde ook af bij een van de klimmetjes, waar Niskanen - wetende dat zij geen al te rappe sprintster is - het tempo pijnlijk hoog bleef houden. De vier overgebleven dames mochten sprinten om de etappewinst en met een indrukwekkend staaltje dubbelstokken was het klassiek specialiste Hennig die naar haar allereerste World Cup-zege sprintte. Karlsson werd tweede, Niskanen derde en Brennan vierde. Tiril Weng hield de schade beperkt tot een halve minuut en staat in het klassement op 1:12 van Karlsson op de tweede plek, voor Niskanen (+1:37) en Hennig (+2:00).

Mannen
Ook hier bleef lange tijd een grote groep samen, halverwege was het gewoon nog een groot peloton dat bij elkaar zat. De sprint om de bonificatieseconden werd gewonnen door de Noorse klassementsleider Johannes Høsflot Klæbo, voor de Zweed Calle Halfvarsson en de Noor Pål Golberg, de nummers twee en drie in het klassement.

Met de slotkilometer in zicht waren er wel een paar mannen af, de groep was nog altijd groot genoeg om voor een massasprint te gaan en zo geschiedde. Daarin stond er uiteraard weer eens geen maat op Klæbo, die als eerste langlaufer ooit de eerste zes etappes allemaal won in de Tour de Ski. Hij klopte zijn Noorse landgenoot Golberg nipt, de Italiaan Francesco de Fabiani werd derde, voor de wederom verrassende Canadees Antoine Cyr.

In het klassement blijft de leiding logischerwijze in handen van Klæbo, die nu 1:02 minuten voorsprong heeft op Halfvarsson. Golberg volgt op 1:14 minuten, de Italiaan Federico Pellegrino staat op 1:27 minuten en de Noorse kilometervreters Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund en Didrik Tønseth completeerden de top-7 op 1:45, 2:02 en 2:10 minuten.