Eitrem klopt Roest en zet 'vikingsschip' op z'n kop op EK allround, Roest en Rijpma-De Jong op kop

Naast het Europees kampioenschap sprint is in het Vikingskippet in Hamar ook het Europees kampioenschap allround bezig. Daar werd zaterdag de eerste dag van afgewerkt, zondag wordt het toernooi afgesloten, en zowel de Nederlandse als ruim aanwezige Noorse fans konden juichen.

Vrouwen
De Nederlander dames begonnen erg lekker met een 1-2-3'tje op de 500 meter. Antoinette Rijpma-De Jong was met 38,55 seconden veruit de snelste en met 39,03 bleef alleen Marijke Groenewoud in de buurt. Robin Groot noteerde een prima 39,72 seconden, de Noorse Ragne Wiklund was voor eigen publiek verder de enige andere die onder de veertig seconden bleef en zo de schade beperkt hield tot minder dan tien seconden richting de drie kilometer.

Op de drie kilometer maakte Wiklund in een directe strijd met Rijpma-De Jong grote indruk. De Noorse zette in de tweede helft een flinke versnelling in en wist zo naar 3:59,92 minuten te schaatsen, de op één na snelste tijd ooit gereden in Hamar. Ze wipte ermee over Groot (4:09,40) naar de derde plek in het klassement, terwijl Rijpma-De Jong's 4:01,40 ruimschoots voldoende was om de leiding vast te houden. Groenewoud reed in haar eentje naar 4:04,18 minuten, de derde tijd op de drie kilometer, en bleef zo op plek twee staan. Omgerekend naar de 1500 meter heeft Rijpma-De Jong 2,83 seconden voorsprong op Groenewoud en 2,89 seconden op Wiklund.

Mannen
Nederlands kampioen Patrick Roest trok zijn goede vorm door en opende het EK met zijn tweede 500 meter-zege ooit op een internationaal allroundtoernooi: winst in 36,45 seconden, één tiende sneller dan het Noorse toptalent Peder Kongshaug. Diens nog wat jongere landgenoot Sander Eitrem noteerde een keurige 36,94 seconden, voor de 37,00 van de Belg Bart Swings. Beau Snellink kende een erg moeilijke wissel en moest het doen met 38,03 en plek acht, Marcel Bosker mocht na een val van zijn tegenstander een tweede poging wagen en kwam in 37,55 tot de zesde tijd.

De vijf kilometer werd een waar spektakel, waarin Roest een ijzersterke race neer wist te zetten en finishte in 6:13,31 minuten, een van de snelste tijden ooit gereden in Hamar. De pas 20-jarige Eitrem betrad in de slotrit het eis en begon prima, zo rond Roest's schema. Hij gooide er echter ineens drie geweldige 28'ers uit en zette het Vikingskippet in vuur en vlam, rijdend naar een eindtijd van 6:12,15 minuten en de afstandswinst. Roest werd tweede, voor de 6:16,85 van de Italiaan Davide Ghiotto, met Snellink op plek vier (6:17,13) en Bosker op plek zes (6:22,33). Roest gaat in het klassement wel aan de leiding en heeft op de 1500 meter 1,13 seconden voorsprong op Eitrem, gevolgd door Swings (+3,90 na 6:20,78) en Kongshaug (+4,29 na 6:26,58), met Snellink (+5,89) en Bosker (+6,01) om de top-6 te completeren.