Biatleet Bø blijft ongenaakbaar en pakt 1-2 met broer, Öberg klopt Simon

De World Cup biatlon is begonnen aan het nieuwe kalenderjaar en doet dat met een wedstrijdweek in het Sloveense Pokljuka, waar nog net genoeg sneeuw lag om het parcours een beetje degelijk rond te krijgen. De eerste wedstrijden zijn inmiddels afgewerkt: de sprints, met één schietbeurt in liggende en één in staande positie.

Vrouwen
De Slovaakse Paulina Fialkova legde een goede wedstrijd neer op de sneeuw, met één misser bij het staand schieten. Ze zag vervolgens wel hoe de Zweedse Elvira Öberg alle schijven raakte en dan valt er doorgaans weinig aan te doen: de Zweedse was 26,5 seconden sneller. Julia Simon uit Frankrijk trof ook tien keer doel en kwam met 6,9 seconden nog flink in de buurt, wat plek twee opleverde. Ze was iets sneller dan de Italiaanse Dorothea Wierer, die op 18,7 seconden - en ook met tien treffers - uiteindelijk het podium completeerde, voor Fialkova.

Een bijzondere prestatie was er voor de pas 20-jarige Maya Cloetens, geboren in Frankrijk, maar uitkomend voor het land van één van haar ouders: België. In de Junior Cup doet ze het dit seizoen al geweldig, met meerdere podiumplaatsen, en ook in de IBU Cup, het op één na hoogste niveau, kwam ze al eens in de top-20. Haar World Cup-debuut was wellicht nog indrukwekkender: 43e met twee missers, waardoor ze zaterdag ook mee mag doen aan de achtervolging.

Mannen
Benedikt Doll ging als tweede onderweg en de Duitser hield het bij één misser, wat hem aan de finish een tijdje de snelste tijd opleverde. Daar kwam niet heel veel later verandering in: Sturla Holm Lægreid uit Noorwegen was met eveneens één misser een kleine acht seconden sneller, maar diens Noorse landgenoot Johannes Thinges Bø deed het nog veel beter: één misser, maar toch maar liefst 55,6 seconden sneller aan de finish, een bizar groot verschil voor de zo dominante man dit seizoen. Het werd zelfs een geheel Noors feestje, want Johannes' oudere broer Tarjei Bø bleef foutloos en pakte op 48,1 seconden de tweede plek, voor Lægreid.