Beschuldiging van beschietingen door Rusland tijdens staakt-het-vuren in Oekraïne

Volgens de Russische staatstelevisie is het door president Poetin opgedragen staakt-het-vuren in Oekraïne ingegaan. Volgens het Kremlin zullen de gevechten gedurende 36 uur worden opgeschort – voor de duur van de Orthodoxe kerst. Het Oekraïense leiderschap is sceptisch.

Update 18.10 uur: Na de door Rusland aangekondigde wapenstilstand is de naleving daarvan onduidelijk. Beide partijen beschuldigden elkaar van beschietingen. Oekraïne confirmeert zich niet aan het staakt-het-vuren. In Kyiv zei plaatsvervangend hoofd van het presidentieel bureau Timosjenko dat het Russische leger de oostelijke steden Kramatorsk en Bakhmut bleef aanvallen. Het Ministerie van Defensie in Moskou verwierp deze bewering en beschuldigde de Oekraïense strijdkrachten ervan de beschietingen voort te zetten. Rusland zou zich daarentegen vast houden aan het staakt-het-vuren.

Eerdere berichtgeving: De Russische staatstelevisie zei dat het staakt-het-vuren geldt voor het hele front in Oekraïne. Het is lastig te controleren of dit wordt nageleefd. Het hoofd van de Russische bezettingsautoriteiten in Donetsk zei dat aanvallen door Oekraïne zullen worden afgeweerd, zodat Oekraïne zijn posities in de frontlinie niet kan verbeteren.

Gistermiddag kondigde het Kremlin aan dat het Russische leger de strijd tot zondagavond zou staken. President Poetin reageerde hiermee op een verzoek van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Patriarch Kirill had om een staakt-het-vuren verzocht met het oog op de kerstvieringen op 6 en 7 januari. De orthodoxe kerken in Rusland en Oekraïne vieren volgens de Juliaanse kalender op 7 januari de geboorte van Jezus Christus.

Oekraïne en EU zien staakt-het-vuren als 'hypocrisie'
De leiding in Kyiv omschreef de wapenstilstand als 'hypocrisie'. De adviseur in het Oekraïense presidentiële bureau, Mykhailo Podoliak, schreef op Twitter dat Rusland de bezette Oekraïense gebieden moest verlaten. Alleen dan zou er echt sprake zijn van een "tijdelijk staakt-het-vuren".

EU-Raadsvoorzitter Michel beschreef de aankondiging van de wapenstilstand ook als hypocriet. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat de aankondiging van een staakt-het-vuren met grote scepsis moet worden bekeken, gezien de aanhoudende propaganda vanuit Moskou.