Primark mag bedrijfsleider niet ontslaan wegens "seksueel gedrag"

Een filiaal van Primark in Amsterdam mag een bedrijfsleider niet ontslaan wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft een kantonrechter geoordeeld. Er is onvoldoende bewijs geleverd om hem te laten ontslaan. Zo is te lezen bij AT5.

De man kwam in opspraak binnen het filiaal door een enkele opmerking, mederwerkers van het filiaal gebruikten dit tegen de bedrijfsleider omdat door een reorganisatie hun baan op de tocht stond. De man had ook hartjes gestuurd op Whatsapp op een foto die een medewerkster op haar profiel had staan. Daarnaast zou hij een mederwerker bij de bovenarm hebben gepakt en gezegd "lekker stofje".

De Primark heeft een intern onderzoek gedaan naar de man en verwijt hem dat hij een volledig gebrek aan zelfinzicht heeft. Daar is de rechter het niet mee eens: "Hartjes worden door meer mensen gebruikt in de communicatie", aldus de rechter die de Whatsappcommunicatie als 'collegiaal en prettig van toon' omschrijft. "Het gaat hoofdzakelijk over werk en een enkele keer over een ander onderwerp. Van een seksuele of flirterige toonzetting blijkt niets."

Ook de opmerking over de kleding vindt de rechter niet zwaar genoeg, gezien het werkgebied in de kleding is. De rechter neemt ook mee dat er een complot tegen hem zou zijn, zo zou een medewerker gezegd hebben dat hij wat sterks heeft om tegen hem te gebruiken, doelend op de vermeende seksuele intimidatie. 

In het gedrag van de filiaalmanager is geen patroon te vinden van seksueel gedrag, "Uit de vele verklaringen van collega’s volgt een beeld van een man die professioneel en respectvol omgaat met zijn collega's. Nergens, ook niet uit de verklaringen van melders, blijkt dat er een patroon bestaat van seksuele, pikante opmerkingen. Het gaat hier dus om één enkele opmerking."

Of de man nog bij het filiaal werkt is onduidelijk.