Voedselbanken Nederland maakt zich grote zorgen om enorme groei klanten

De voedselbanken draaien overuren. Steeds meer mensen kloppen noodgedwongen bij de voedselbank aan omdat ze in financiële problemen zijn geraakt door de hoge inflatie en fors gestegen energieprijzen. 

Theo is sinds negen maanden vrijwilliger bij de Voedselbank regio Arnhem. Hij ziet het aantal klanten snel stijgen. Toen hij begon waren er 1200 klanten, nu zijn dat er zo'n 1600. Dertig procent groei in negen maanden tijd. "Ongelooflijk" vindt Theo en spreekt zijn zorgen uit. Hij ziet nu mensen komen die een baan hebben en die niet meer rond kunnen komen door de fors gestegen kosten voor levensonderhoud.

Bovendien is het steeds moeilijker om aan voldoende voedsel te komen om de pakketten samen te stellen omdat supermarkten nu anders omgaan met voedsel. Zo kun je bijvoorbeeld bij een Albert Heijn brood van gisteren krijgen voor de helft van de prijs. Dat ging voorheen altijd naar de voedselbank. "Meer klanten, maar minder aanbod."

Voedselbanken Nederland maakt zich grote zorgen om de enorme groei. "Nog nooit waren zoveel Nederlanders afhankelijk van de voedselbank", constateert vicevoorzitter Tom Hillemans bij Op1. "Wij maken ons grote zorgen. Als aan het begin van het jaar die groei blijft doorzetten, dan gaat het knellen."

Patricia is klant bij een voedselbank en weet hoe het is om daar afhankelijk van te zijn. Ze moet rondkomen van 70 euro per maand, de rest gaat op aan rekeningen. "Het is echt niet te doen."