Musk stelt Starlink beschikbaar in Iran na internet blokkade Mullah-regime

De aanhoudende protesten in Iran worden door het strenge regime in Teheran als bedreiging ervaren. Om de onrust te beperken, blokkeert het regime het internet. Tech-miljardair Elon Musk belooft hulp aan de bevolking van Iran. Volgens het bedrijf zullen er binnenkort 100 Starlink-ontvangers voor snel satellietinternet actief zijn in het land.

Volgens ondernemer Elon Musk boekt satelliet-internetservice Starlink vooruitgang bij het inzetten van een actief netwerk in Iran. Musk zei dat hij nu bijna 100 Starlinks voor Iran beschikbaar heeft. In september zei hij Starlinks te willen activeren in Iran als onderdeel van een door de VS gesteund initiatief om internetvrijheid en een vrije stroom van informatie te bevorderen. Eerder dit jaar activeerde Musk ook Starlink-diensten in Oekraïne.

Musks bedrijf SpaceX bouwt al lang aan een dicht netwerk van satellieten in de ruimte om een wereldwijd internet te creëren. De diensten worden ook gebruikt door het Oekraïense leger in de strijd tegen de Russische aanvalsoorlog. De op satellieten gebaseerde breedbanddienst zou demonstranten in Iran kunnen helpen om door de overheid opgelegde beperkingen op de toegang tot internet en bepaalde socialemediaplatforms te omzeilen.

In Iran zijn er al maanden gewelddadige protesten tegen het leiderschap van het land. De aanleiding was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Ze stierf in september onder verdachte omstandigheden. Ze was eerder in politiehechtenis genomen wegens vermeende schending van de strikte islamitische kledingvoorschriften voor vrouwen in Iran.

De demonstraties vormen een van de grootste uitdagingen voor de door sjiitische moslims geregeerde Islamitische Republiek sinds de revolutie van 1979. Iran heeft gezegd dat de demonstranten worden getraind en bewapend door vijanden van het land zoals de VS, Israël en Saoedi-Arabië.