Kinderafdelingen ic's overvol door RS-virus, dinsdag spoedoverleg

De intensivecareafdelingen voor kinderen liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus of andere virussen. De zeven academische ziekenhuizen met zo'n kinder-IC houden dinsdag een spoedoverleg of er maatregelen nodig zijn, bevestigt kinderarts Illy.

Ook de ziekenhuizen in België en Duitsland hebben nu niet de capaciteit om Nederlandse kinderen op te nemen, ook daar kampt men met veel zieke baby's door het RS-virus, vertelt Jongstra van de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden. "Alle 95 tot 99 bedden op de ic's in Nederland die zijn gereserveerd voor kinderen liggen momenteel zo goed als vol."

In de meeste gevallen verloopt een infectie met het RS-virus mild. Ongeveer 1 op de 100 zieke baby's wordt opgenomen in het ziekenhuis en 1 op de 1000 moet voor een RS-infectie op de intensive care worden behandeld. Symptomen van het RS-virus zijn als gewone neusverkoudheidsklachten en hoesten, en in ernstiger gevallen ontstaat een piepende benauwdheid en hoge koorts. Ook ouderen kunnen ernstig ziek worden van dit virus.