Poetin: 'het Westen wil Rusland verscheuren'

Kremlin-baas Vladimir Poetin heeft het Westen ervan beschuldigd Rusland te willen 'verscheuren'. In een interview dat vandaag op de Russische staatstelevisie wordt uitgezonden, zei Poetin: "De kern van dit alles is het beleid van onze geopolitieke tegenstanders, gericht op het verscheuren van Rusland, het historische Rusland." Ze hebben "altijd geprobeerd te 'verdelen en heersen'". Zijn doel is "anders, het Russische volk te verenigen".

Poetin rechtvaardigde het tien maanden durende offensief in Oekraïne met het concept van een 'historisch Rusland', waarin Oekraïners en Russen één volk zijn. "We handelen in de goede richting, we beschermen onze nationale belangen, de belangen van onze burgers, onze mensen", zei Poetin. Hij beschuldigde Kyiv en het Westen ervan niet bereid te zijn om te onderhandelen, in tegenstelling tot de wens van Moskou.

Poetin herhaalde ook zijn voornemen om het moderne Patriot-luchtverdedigingssysteem dat door de Verenigde Staten aan Oekraïne was beloofd te vernietigen zodra het systeem in Oekraïne is. "Natuurlijk zullen we het voor honderd procent vernietigen", zei Poetin. De Amerikaanse president Joe Biden beloofde de levering van het luchtverdedigingssysteem aan de Oekraïense president Zelenskyy tijdens zijn bezoek aan Washington.