Munitietekort in het Russische leger

Volgens de Britse militaire inlichtingendienst hebben de Russische troepen in Oekraïne amper munitie en raketten. Het ministerie van Defensie in Londen zei dat ondanks het aanvullen van mankracht, een tekort aan munitie hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste beperkende factor blijft bij Russische offensieve operaties.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van kruisraketten heeft Rusland ook zijn aanvallen met langeafstandsraketten op de Oekraïense infrastructuur beperkt tot ongeveer één keer per week.

De voorraad artilleriemunitie is niet voldoende voor grotere offensieve operaties. Dit komt doordat er dagelijks talloze granaten en raketten nodig zijn voor de verdediging langs het front. Het Britse ministerie van Defensie heeft op basis van inlichtingeninformatie dagelijks informatie gepubliceerd over het verloop van de oorlog sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne eind februari.

Gisteren werd bekend dat president Poetin de bazen van de wapenindustrie heeft opgeroepen meer te doen om ervoor te zorgen dat het Russische leger snel alle wapens krijgt die ze in Oekraïne nodig hebben. "De belangrijkste taak van ons militair-industrieel complex is om onze eenheden en troepen in de frontlinie te voorzien van alles wat ze nodig hebben", zei hij. Het is volgens Poetin ook belangrijk om de wapens aanzienlijk te verbeteren op basis van recente gevechtservaring.