De oorzaak en gevolgen van de enorme huidige coronagolf in China

In China loopt het aantal coronabesmettingen momenteel snel op. Het Chinese leiderschap lijkt de omvang en ernst van de besmettingsgolf te bagatelliseren. Zo meldt China slechts enkele duizenden besmettingen per dag, terwijl buitenlandse experts uitgaan van ongeveer een miljoen nieuwe besmettingen per dag. In het buitenland zijn er zorgen dat er bij zoveel besmettingen nieuwe virusvarianten kunnen ontstaan.

Volgens de Britse immunoloog Andrew Pollard van de Universiteit van Oxford is zero-Covid in theorie een verstandig beleid om de bevolking te beschermen tegen de gevolgen van Covid-19. Maar dan moet je de tijd verstandig gebruiken om de zwakken in de bevolking te vaccineren, legde hij uit. Kortdurend en effectief geïmplementeerd, is zero-Covid logisch. Het probleem in China is echter dat de bevolking bijna drie jaar lang de negatieve gevolgen van het zero-Covid beleid heeft moeten doorstaan. De cruciale factor hierbij was het gebrek aan vaccinaties, vooral met betrekking tot de meest kwetsbare mensen in de samenleving, benadrukte Pollard.

Professor Paul Hunter, medisch professor aan de Universiteit van East Anglia, voegde eraan toe dat China sinds februari van dit jaar zeer weinig vaccins heeft ontvangen. Daardoor is de meeste bescherming tegen infectie al verloren gegaan. Hunter ziet een bijzonder probleem met de strenge lockdown-regelgeving in verband met het zero-Covid-beleid van China. De Chinese bevolking heeft tot voor kort weinig besmettingen gezien. Daardoor hebben maar heel weinig mensen hybride immuniteit gekregen en is veel van de bescherming tegen ernstig ziek worden door COVID-19 verloren gegaan. Hunter verklaarde dat de zaken in het Westen er anders voorstaan. De meeste mensen hier hebben nu hybride immuniteit, dus de sterftecijfers voor infecties zijn veel lager dan een jaar geleden. Hunter gelooft daarom niet dat het Westen nu een groter risico loopt door de hoge besmettingscijfers in China. 

Ondanks de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen blijft China afhankelijk van binnenlandse vaccins. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in Peking dat de binnenlandse productie wordt uitgebreid en voldoende is. De vaccinatiegraad in het land neemt toe. De overheid heeft tot nu toe vaccins uit het buitenland afgewezen. De bevolking krijgt meestal het Chinese Sinovac-preparaat, dat als minder effectief wordt beschouwd dan dat van Biontech/Pfizer. Tot nu toe heeft Peking alleen afgesproken dat Duitse burgers in China gevaccineerd mogen worden met het Biontech/Pfizer-vaccin.

In China is het aantal besmettingen drastisch gestegen sinds het zero-covid-beleid is gestopt na veel protest van de bevolking, maar er zouden nu alleen al in Shanghai enkele miljoenen besmette mensen zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie sprak haar bezorgdheid uit. De VS riep Peking op om transparant te zijn over de aard en aanpak van de golf van coronabesmettingen.