Rechtbank legt tbs met dwangverpleging op in zaak kruisboogschutter

De rechtbank Overijssel oordeelt dat een 30-jarige man zich schuldig heeft gemaakt aan de doodslag van twee vrouwen, de poging doodslag van een verpleegkundige, de poging doodslag van een politieagent en de bedreiging van een lid van de Dienst Speciale Interventies. De rechtbank legt de man geen straf op maar wel de maatregel tbs met dwangverpleging, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van de feiten. Ook moet de man de slachtoffers en nabestaanden in totaal een schadevergoeding betalen van bijna 150.000 euro. 

Fatale steekpartij
Op 17 september 2021 ging de man met een mes naar de woning van zijn onderbuurvrouw, waar op dat moment ook haar nicht en een verpleegkundige aanwezig waren. De man drong met veel geweld de woning binnen, waarna hij zijn onderbuurvrouw en haar nicht meerdere keren stak met het mes. Dit met fatale gevolgen. De verpleegkundige kon aan het geweld in de woning ontsnappen door over de balkonrand te klimmen. Zij is vervolgens naar beneden gevallen en liep daardoor ernstige verwondingen op. Terwijl zij gewond op de grond lag, heeft de man haar vanaf het balkon van zijn eigen woning beschoten met een kruisboog. Ook schoot hij gericht op een agent die ter plaatse was gekomen. Een andere agent, lid van de Dienst Speciale Interventies, bedreigde hij door de kruisboog op hem te richten.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De rechtbank neemt de conclusies van de gedragsdeskundigen over en oordeelt dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is. De man lijdt aan een psychotische stoornis, die ook bij het plegen van de feiten een doorslaggevende rol heeft gespeeld. Er is ook gekeken of de man de stoornis over zichzelf heeft afgeroepen door drugs te gebruiken. Dat was niet het geval. Vanwege de duur en de ernst van de stoornis, heeft de man de gevolgen van het gebruik van drugs ook niet kunnen overzien. Daarnaast kunnen de drugs de stoornis weliswaar verergeren, maar is deze niet door drugsgebruik veroorzaakt. In het Pieter Baan Centrum, waar de man geen drugs kon gebruiken, bleef de stoornis aanwezig. 

Geen moord, wel doodslag
De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake is van voorbedachten rade, dus spreekt zij de man vrij van moord. Hij had objectief gezien wellicht tijd om na te denken over wat hij ging doen, maar gezien zijn psychotische ontregeling is het onvoldoende komen vast te staan dat hij daadwerkelijk na kon denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daden. Wel acht de rechtbank doodslag bewezen. 

Onbeschrijflijk leed
Wat zich op 17 september 2021 in en rond de flat aan de M. Th. Steynstraat in Almelo heeft afgespeeld is afschuwelijk geweest. Op gruwelijke wijze is er een abrupt einde gekomen aan het leven van twee vrouwen. Daarmee is de nabestaanden onbeschrijflijk veel leed aangedaan. Zij moeten verder leven met het gemis van hun naasten. Ook de verpleegkundige en politieagenten die slachtoffer zijn geworden van de gebeurtenissen, kampen nog steeds met de gevolgen hiervan. Ook hun leven is die dag ingrijpend veranderd.