Freestyleskiërs Irving en Ruud schitteren in halfpipe en op big air

De liefhebbers van het freestyleskiën konden de afgelopen dagen hun hart ophalen. In het Franse Alpe d'Huez stonden World Cup-wedstrijden op de moguls op het schema, terwijl de mannen en vrouwen van de trucjes in actie kwamen in het Amerikaanse Copper Mountain.

Moguls mannen
In de finale staken er weer twee mannen boven de rest uit: Ikuma Horishima scoorde 82,66 punten, waarmee de Japanner zijn eeuwige concurrent Mikael Kingsbury uit Canada (80,85) aftroefde. De jonge Amerikaan Cole McDonald pakte met 75,17 punten een prima derde plek.

Moguls vrouwen
De Australische Jakara Anthony was met 79,70 punten duidelijk de beste in de finale. De Française Perrine Laffont kwam tot 75,81 punten, terwijl de pas 16-jarige Amerikaanse Elizabeth Lemley met 74,75 punten opnieuw een podiumplek pakte, nadat ze een week eerder in Idre al won.

Dual moguls mannen
Grootheid Kingsbury ging er in de eerste kwalificatieronde al uit na een val, een extreem zeldzame gebeurtenis: de laatste keer dat de winnaar van 76 van zijn 128 World Cup-wedstrijden níet in de top-10 van een wedstrijd eindigde was in januari 2011. Horishima haalde de finale wel en rekende daarin af met Benajmin Cavet uit Frankrijk, terwijl de Zweed Walter Wallberg de kleine finale won van Pavel Kolmakov uit Kazachstan.

Dual moguls vrouwen
De nog altijd maar 18-jarige Japanse Anri Kawamura maakte er met Laffont een mooie finale van, die door de Japanse nipt gewonnen werd. Anthony pakte de derde plek na winst op de Oostenrijkse Avital Carroll, de Nederlandse Janneke Berghuis strandde in de eerste knockoutronde.

Big air mannen
Olympisch kampioen Birk Ruud uit Noorwegen had er zin in: met een indrukwekkende switch left triple cork 1960 mute in de eerste run en een left double bio 1960 in de tweede run - beiden waren nog nooit in World Cup-wedstrijden vertoond - scoorde hij 192,00 punten. De Fransman Timothe Sivignon kwam tot 184,25 punten, Ruud's landgenoot Sebastian Schjerve werd met 182,50 punten derde.

Big air vrouwen
Megan Oldham opende met een left double 1260 mute en liet dat volgen door een right double 1260 safety, wat bij elkaar een score van 176,00 punten opleverde. De Zwitserse Mathilde Gremaud werd met 172,00 punten tweede, voor de jonge Canadese Olivia Asselin (169,00).

Halfpipe mannen
In een spannende finale stond Birk Irving met nog één run te gaan op de derde plek, waarna de Amerikaan er een geweldige, met een double flat spin 720 afgeronde run uit gooide: 93,75 punten en de leiding. Vervolgens kwam de Canadees Noah Bowman, die met 91,00 punten naar plek drie ging. Daar bleef hij: landgenoot Brendan Mackay bleef met zijn 92,50 punten op plek twee staan.