Moskou: lek in Sojoez-capsule levert geen gevaar voor ISS-kosmonauten

Volgens Moskou vormt het lek in de Russische Sojoez-ruimtecapsule momenteel geen bedreiging voor de bemanning van het internationale ruimtestation ISS.

De veiligheid en het comfort van de bemanning zijn niet in gevaar, aldus het Russische ruimteagentschap Roskosmos.

Door het lek liggen de temperaturen in de Sojoez MS-22 module momenteel tussen de 28 en 30 graden. Dit is binnen de limieten en niet kritiek voor de werking van de technologie. De meldingen van een vermeende temperatuurstijging tot 50 graden kloppen niet, had de autoriteit eerder aangegeven. 

De drie kosmonauten zijn nog steeds druk bezig aan boord. De motoren van de module zijn succesvol getest. Er is momenteel geen reden voor de bemanning om eerder van het ISS terug te keren. Desondanks zijn er voorbereidingen getroffen voor de beschadigde module om vervroegd naar de aarde terug te keren. 

Het lek in de Russische ruimtecapsule is donderdag ontstaan. Naast de buitenste coating raakte ook een koelunit beschadigd. Een mogelijke oorzaak is een botsing met een micrometeoriet. Door het defect moest een geplande ruimtewandeling door twee kosmonauten worden geannuleerd.

Het is nog onduidelijk of de Sojoez kan worden gebruikt voor de terugkeer van de bemanning in maart.