Verrassend Zweeds 1-2'tje in World Cup biatlon, Noorse mannen ook op 1 en 2

De World Cup biatlon is deze week neergestreken in het Franse Annecy-Le Grand Bornand. Daar zijn de eerste wedstrijden inmiddels afgewerkt: de mannen en vrouwen werkten een sprint af, waarbij één keer in liggende en één keer in staande positie wordt geschoten.

Mannen
Johannes Thingnes Bø uit Noorwegen was de grote favoriet en hij maakte dat gelijk weer helemaal waar: hij was rap op de ski's en als hij dan ook nog eens tien keer raak schiet is er aan de Noor helemaal niks te doen. Hij heeft dit seizoen inmiddels acht World Cup-wedstrijden afgewerkt, waaronder twee estafettes, en won er nu zeven.

Achter Bø was het eigenlijk ook niet al te spannend. Zijn landgenoot Sturla Holm Lægreid schoot eveneens alle schijven omver en was met afstand de 'best of the rest': tweede op 17,6 seconden. Benedikt Doll uit Duitsland trof ook tien keer doel en werd op 38,8 seconden derde, terwijl de Zweed Martin Ponsiluoma op 52,1 seconden en plek vier de eerste was met een misser.

Vrouwen
Denise Herrmann-Wick uit Duitsland was vroeg onderweg en hield het bij één misser op de schietbaan, waardoor de tijd van de snelle Duitse lang bleef staan. Even leek de winst mogelijk, maar dat was buiten twee Zweedse verrassingen gerekend: niet de zusjes Hanna en Elvira Öberg, maar Anna Magnusson en Linn Persson gingen er met de eerste twee plekken vandoor.

Magnusson schoot alles raak en was snel genoeg op de ski's om 12,8 seconden sneller te zijn dan Persson, die in de staande schietbeurt één keer mis schoot. Herrmann-Wick werd op 15,2 seconden derde, hoewel dat nog even spannend werd: de jonge Française Sophie Chauveau schoot foutloos en kwam op 19,9 seconden uit het niks op een vierde plek uit, wat zo'n sensatie was dat haar meer ervaren teamgenotes haar op stonden te wachten en op de schouders namen voor het juichende Franse publiek.