Ook bij verbruik onder prijsplafond, betaalt men soms toch hogere tarieven

Huishoudens die komend jaar minder gas en energie gebruiken dan het maximum verbruik van het prijsplafond betalen toch hogere tarieven voor een deel van hun gebruik. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan RTL Nieuws. Meer hierover bij WNL

Op 1 januari gaat het prijsplafond van het kabinet gelden. In principe zou men denken dat je nooit meer betaalt dan 0,40 euro voor een kilowattuur stroom en 1,45 euro voor een kuub gas, zolang je verbruik in 2023 beneden het prijsplafond blijft van 2.900 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas.

Dit gaat echter lang niet altijd op doordat dit prijsplafond in feite is opgedeeld in twee periodes. Eentje vóór je jaarafrekening en eentje erna. Dit verschilt per huishouden, en is meestal gekoppeld aan je contractdatum. 

De hoeveelheid gas en elektriciteit die onder het prijsplafond vallen, zijn volgens een rekenmodel per dag verdeeld over het hele jaar, hierbij is rekening dat huishoudens in de winter meer verbruiken dan in de zomer.

Dit is belangrijk want je energieleverancier mag bij de jaarrekening alleen het prijsplafondtarief rekenen voor het aantal kuub of kilowattuur (kWh) dat je volgens het model tot die dag maximaal had mogen verbruiken. Wat je op dat moment nog niet hebt verbruikt, heb je geen recht meer op en raak je kwijt. Gebruik je het later alsnog dan betaal je het normale contractarief

Voorbeeld. Een huishouden krijgt de jaarrekening op 28 april. In het tijdvak van begin van 2023 tot en met 27 april mag je onder het prijsplafond maximaal 647 kuub gas afnemen en 1074 kWh stroom.

Een huishouden wat in dat tijdvak 800 kuub gas heeft afgenomen en 1300 kilowattuur stroom heeft verbruikt zal dan al 153 kuub en 226 kWh tegen de veel hogere contractprijzen moeten betalen. 

Wie nog een doorlopend contract met lage tarieven heeft, zal er weinig tot niets van merken.

Door de lagere temperaturen deze week is het gasverbruik in een kort tijdstek met bijna een derde gestegen. Er wordt flink aanspraak gemaakt op de Nederlandse gasopslag, die inmiddels met 10 procent is gedaald.

Op zich is dat geen probleem voor ons land, maar het moet dan geen extreem strenge winter worden. Alles wat nu wordt verbruikt, moet voor de volgende winter weer aangevuld worden. Daartoe overweegt de Gasunie om gebruik te maken van LNG-terminals.