Schansspringers Kubacki, Lanisek en Althaus zegevieren in het Zwarte Woud

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar Titisee-Neustadt, want in het Duitse plaatsje werd de afgelopen dagen weer een World Cup schansspringen afgewerkt. Dat was een evenement met veel diversiteit aan wedstrijden: de mannen kwamen individueel twee keer in actie, de vrouwen één keer en er was ook nog een gemengde landenwedstrijd.

Mannen 1
Na de eerste ronde waren de verschillen klein: Halvor Egner Granerud stond bovenaan, maar de Noor werd op de voet gevolgd door Anze Lanisek uit Slovenië, de Oostenrijker Michael Hayböck en thuisfavoriet Karl Geiger. Ook de Poolse World Cup-leider Dawid Kubacki, de Duitser Constantin Schmid en de jonge Noor Bendik Jakobsen Heggli stonden er nog prima bij.

Heggli leverde in de tweede ronde vier plekken in, wat geenszins een verkeerde prestatie was, terwijl Schmid één plekje inleverde bij de Pool Piotr Zyla. Kubacki vloog met een heerlijke sprong ruim naar de leiding, waarna Geiger vlak achter hem inschoof en Hayböck weer achter hen terecht kwam. Lanisek wist wél nipt over Kubacki heen te wippen en dat leverde de winst op: Granerud deed het degelijk, maar viel terug tot plek vijf. Lanisek won zo, voor Kubacki en Geiger.

Gemengde landenwedstrijd
Het was opmerkelijk spannend in de eerste ronde, met drie teams die nog erg dicht bij elkaar stonden. Met Marita Kramer, Michael Hayböck, Eva Pinkelnig en Stefan Kraft was de leiding in handen van de Oostenrijkers, op de voet gevolgd door Noorwegen met Anna Odine Strøm, Bendik Jakobsen Heggli, Silje Opseth en Halvor Egner Granerud. Ook Selina Freitag, Constantin Schmid, Katharina Althaus en Karl Geiger zaten er namens het thuisland nog goed bij, terwijl Slovenië op plek vier een beetje moest hopen op een misser van een top-3-land.

In ronde twee sprong Strøm Noorwegen naar de leiding, na een wat mindere sprong van Kramer - Duitsland hield met Freitag plek drie vast. Hayböck sprong Oostenrijk dan weer terug naar de leiding, dit keer viel Heggli wat tegen. Pinkelnig breidde de voorsprong uit, Althaus sprong Duitsland voorbij Noorwegen naar plek twee. Kraft maakte het als slotspronger keurig af en bezorgde Oostenrijk de eerste winst ooit in de gemengde landenwedstrijd, terwijl Granerud de Noren toch nog naar de tweede plek sprong, voor Duitsland.

Vrouwen
Voor eigen publiek sprong Katharina Althaus in de eerste ronde naar de leiding, maar Ursa Bogataj uit Slovenië en de Noorse Silje Opseth zaten er bepaald niet ver achter. De Oostenrijkse Eva Pinkelnig deed ook nog volop mee en werd gevolgd door de wederom sterke Canadese Abigail Strate, de Duitse Selina Freitag en Josephine Pagnier uit Frankrijk.

Pagnier wist haar positie in de tweede ronde niet te verdedigen en leverde een paar plekken in, Freitag ging naar de leiding en Strate sprong daar dan weer voorbij. Pinkelnig viel een beetje tegen en zakte wat terug, waarna Opseth plek één in handen nam. Bogataj kwam net achter de Noorse terecht, maar de winst was voor Althaus: de Duitse was opnieuw de beste van het veld en pakte een fraaie zege, voor Opseth en Bogataj.

Mannen 2
Dawid Kubacki liet als leider in de World Cup zien hoe schansspringen werkt: de Pool vloog in ronde één naar een zeldzaam grote voorsprong, de rest was praktisch al uitgeschakeld wat de winst betreft. Halvor Egner Granerud voerde die rest aan en achter de Noor deden ook Anze Lanisek uit Slovenië, de Oostenrijker Stefan Kraft en Piotr Zyla uit Polen nog mee in de strijd om het podium.

In de tweede ronde deed Zyla het uitstekend: de Pool opende de top-5 door de leiding te pakken. Kraft sprong daar stevig overheen en zag Lanisek vervolgens nog nét iets beter springen. De Sloveen was zo zeker van een podiumplek, Granerud leverde drie plekken in. Kubacki was ontketend en verdubbelde zijn voorsprong zelfs nog bijna: de Pool pakte de winst, voor Lanisek en Kraft.