Het 'zwart' in de Oreo-koekjes vanwege ammoniak schadelijk voor milieu

De Nederlandse cacaofabriek Olam, gevestigd in het Noord-Hollandse Koog-aan-de-Zaan, mengt al jaren giftige ammoniak met gemalen cacaobonen om zijn beroemde Oreo-koekjes donkerder te maken, zo meldt het Noordhollands Dagblad dinsdag. De Nederlandse overheid was hiervan op de hoogte.

Olam ligt al enkele jaren onder vuur van met name omwonenden en milieuactivisten vanwege de ammoniakuitstoot. Het bedrijf heeft zich altijd verdedigd door uit te leggen dat er op natuurlijke wijze ammoniak vrijkwam bij de verwerking van cacaobonen. Het bedrijf vermeldde echter niet dat het grote hoeveelheden ammoniak toevoegt om de cacao kunstmatig donkerder te maken.

Op verzoek van Olam zweeg de Milieudienst over de toevoeging van tienduizenden kilo's ammoniak tijdens het productieproces van Oreo-koekjes.

"Er zit geen of heel weinig ammoniak meer in het eindproduct", verdedigt Olam-directeur Eric Nederhand. "Het gebruik ervan wordt als voedingsadditief vermeld in de technische informatie van elk ingrediënt."

Een klokkenluider waarschuwde de krant dat de fabriek nooit is ontworpen om grote hoeveelheden ammoniak te verwerken. Volgens hem sijpelt de ammoniak door in alle hoeken en gaten van de fabriek, en is de stank overweldigend. De Olam-bedrijfsleiders zouden niet geïnteresseerd zijn in het milieu, maar het cacaopoeder zo donker mogelijk maken uit commercieel oogpunt. 

Mondelez, de maker van de Oreo-koekjes, wijst erop dat op de verpakking 'ammoniumcarbonaat' als ingrediënt staat vermeld. "Het gebruik van ammoniumcarbonaat in voeding heeft geen invloed op de kwaliteit of veiligheid van het product", volgens directie-woordvoerder Annick Verdegem.