Levenslang rookverbod afgekondigd in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft vandaag een levenslang rookverbod aangenomen dat geldt voor iedereen van 13 jaar en jonger. Tabak mag niet meer verkocht worden aan iemand geboren op of na 1 januari 2009. Zo wordt de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten elk jaar verhoogd.

De regering van Nieuw-Zeeland streeft ernaar om het land in 2025 rookvrij te maken. Een andere maatregel is dat het aantal tabakswinkels moet worden teruggebracht van 6.000 naar 600. Ook de toegestane hoeveelheid nicotine in rooktabak wordt verlaagd.

Het kabinet verwacht dat de kosten van het zorgstelsel zullen dalen
Er is geen goede reden om een product toe te staan waaraan de helft van de gebruikers doodt, zei vice-minister van Volksgezondheid Verrall in het parlement. Ze verwacht miljarden dollars te besparen in de gezondheidszorg omdat door roken veroorzaakte ziektes als kanker, hartinfarcten, beroertes en amputaties dan niet meer behandeld hoeven te worden. Kamerleden stemden met 76 tegen 43 voor de wet. De liberale partij verzette zich tegen het ontwerp en waarschuwde voor de opkomst van een zwarte markt.

De wet heeft geen invloed op de verkoop van e-sigaretten. In Nieuw-Zeeland rookt acht procent van de volwassenen. Tien jaar geleden was dat aandeel twee keer zo hoog.