Drie uit vijf voor Duitse rodelaars op bloedsnelle baan Whistler

De World Cup rodelen streek de afgelopen dagen neer in het Canadese Whistler, waar op de olympische baan van 2010 de losse wedstrijden en een estafette afgewerkt werden. Het was vaak bijzonder spannend op de bloedsnelle baan, waar de snelheden ruim over de 130 kilometer per uur gingen.

Mannen
Felix Loch was in de eerste run de beste en er waren er twee die prima bij de Duitser in de buurt bleven: de Oostenrijker Wolfgang Kindl stond op 0,035 seconden, Dominik Fischnaller uit Italië gaf 0,062 seconden toe. De Amerikaan Tucker West deed het op 0,129 seconden ook prima, gevolgd door de Oostenrijkers David Gleirscher (+0,145) en Jonas Müller (+0,199), die dezelfde tijd noteerde als de Let Kristers Aparjods.

Aparjods wist in run twee zijn plek ruimschoots te verdedigen, Müller gaf acht honderdsten toe op de Let. Gleirscher ging lekker, maar gleed even half van zijn slee af en verloor vijftien plekken. West kwam 0,047 seconden achter Aparjods terecht, maar Fischnaller dook met 0,148 seconden naar de snelste tijd. Kindl ging nog eens 0,036 seconden harder, waarna Loch het af mocht maken. Dat deed de veteraan: hij schaafde 0,034 seconden van Kindl's tijd af en pakte de winst, voor Kindl en Fischnaller.

Vrouwen
Duitsland boven is niet zo vreemd, maar de jonge Merle Fräbel stond toch nog niet vaak in die positie. Ze werd op slechts 0,014 seconden gevolgd door de Oostenrijkse Madeleine Egle, met Fräbel's meer ervaren landgenotes Julia Taubitz (+0,023) en Dajana Eitberger (+0,071) er vlak achter. De Zwitserse Natalie Maag voerde op 0,131 seconden en een vijfde plek de rest van het veld aan.

In de tweede run deed Anna Berreiter, zesde na run één, het uitstekend, waarna ze zag hoe Maag vijf plekken inleverde. Eitberger pakte met zes honderdsten van een seconde de leiding over, waarna Taubitz nog eens 0,111 seconden sneller ging. Egle kende een lastige finish, maar hield 0,024 seconden over, met alleen Fräbel te gaan. De jonge Duitse was nét niet snel genoeg, maar op 0,045 seconden pakte ze wel een fraaie derde plek, achter Egle en Taubitz.

Mannendubbels
Bepaald niet voor het eerst stonden de Duitsers na run één bovenaan, hoewel het machtsvertoon fors was: Toni Eggert en Sascha Benecken stonden bovenaan, welgeteld twee duizendsten voor Tobias Wendl en Tobias Arlt. De jonge Hannes Orlamünder en Paul Gubitz volgden op 0,059 seconden, met verder het Oostenrijkse duo Juri Gatt/Riccardo Schöpf op 0,079 seconden en ook Devin Wardrope/Cole Zajanski uit Canada (+0,084) en de Oostenrijkers Thomas Steu/Lorenz Koller (+0,091) binnen één tiende van de leiders.

Steu en Koller vielen in run twee met 0,069 seconden terug achter de Letten Martins Bots en Roberts Plume, maar Wardrope en Zajanski pakten met 0,071 de leiding en een verrassende zekere top-5. Gatt en Schöpf vergooiden het bij de finish bijna, maar met 0,023 seconden gingen ze toch naar plek één. Op 0,026 seconden noteerden Orlamünder en Gubitz de derde plek, maar Wendl en Arlt lieten met 0,135 seconden voorsprong zien hoe het echt moest. Eggert en Benecken kenden een stroeve start én finish, maar met 0,051 seconden pakten ze wél de winst, voor Wendl/Arlt en Gatt/Schöpf.

Vrouwendubbels
Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal waren in de eerste run het snelst, maar het Duitse duo kende flinke tegenstand. Die werd aangevoerd door het Amerikaanse duo Summer Britcher/Emily Sweeney, die slechts vier duizendsten van een seconde langzamer waren. Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië volgden op 0,025 seconden, één duizendste voor Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk.

Egle en Kipp hadden het lastig, maar pakten toch met 0,470 seconden de leiding in run twee, met nog drie duo's te gaan. Vötter en Oberhofer waren nog 0,041 seconden sneller, Britcher en Sweeney gooiden het weg en verloren met 0,310 seconden twee plekken. Degenhardt en Rosenthal konden het niet afmaken, maar op 0,056 seconden werden ze wel derde, achter de verrassende winnaressen Vötter/Oberhofer en Egle/Kipp.

Estafette
In de eerste estafette van het jaar was het even bijzonder spannend: de Italianen hadden de snelste tijd staan, waarna Oostenrijk er met Madeleine Egle, Wolfgang Kindl en Juri Gatt/Riccardo Schöpf welgeteld twee duizendsten van een seconde onderdoor dook. Elina Vitola, Kristers Aparjods en Martins Bots/Roberts Plume waren voor Letland een dikke halve seconde sneller, maar dat was niet genoeg voor de winst: Julia Taubitz, Felix Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken wisten Duitsland met 0,147 seconden voorsprong naar de winst te glijden.