Biatleet Bø weer oppermachtig, Franse vrouwen winnen mooie estafette

De World Cup biatlon in het Oostenrijkse Hochfilzen is afgerond met nog twee wedstrijden. De estafette bij de vrouwen was een bijzonder fraaie, de achtervolging bij de mannen was allemaal wat minder spannend, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

Estafette vrouwen
Van begin tot eind was het een spannende wedstrijd, waarin vier teams de dienst uit maakten: Italië, Duitsland, Zweden en Frankrijk. Namens Zweden wist startloopster Linn Persson een mooi gaatje te slaan naar de Italiaanse Rebecca Passler, Lou Jeanmonnot uit Frankrijk en de Duitse Anna Weidel, maar Anna Magnusson gooide dat weg. Zo nam Dorothea Wierer voor Italië de leiding over, gevolgd door de Française Anaïs Chevalier-Bouchet, Magnusson en de Duitse Franziska Preuss.

Zweden gaf zich niet gewonnen en ondanks matig schieten kwam de snel langlaufende Hanna Öberg naar de leiding, met Chloe Chevalier voor Frankrijk op dik tien tellen. Vanessa Voigt zat daar ook bij, de Italiaanse Samuela Comola had nog een paar seconden extra achterstand.

Op de schietbaan ontstond vervolgens een duel tussen Elvira Öberg en Julia Simon, wat beslist werd in het voordeel van het Franse team. Simon kon een mooie estafette zo winnend afronden, Öberg bolde als tweede over de finish. Lisa Vittozzi ging namens Italië nog voorbij de Duitse Denise Herrmann-Wick en completeerde met haar ploeg zo het podium.

Achtervolging mannen
Johannes Thingnes Bø had eerder de sprint gewonnen en mocht dus als eerste starten, met een dikke veertig seconden voorsprong op de rest. Ondanks een erg rare misser bij de tweede schietbeurt, waar hij per ongeluk de trekker aanraakte en zijn laatste schot vroegtijdig gelost had, kwam Bø's overwinning geen moment in gevaar.

Spannender was de strijd om de tweede plek, die tussen de nummers twee en drie van de sprint ging: Emilien Jacquelin uit Frankrijk en de Noor Sturla Holm Lægreid. Jacquelin schoot bij de tweede schietbeurt als eerste van de twee een keer mis, waarmee Lægreid los kwam. Schietbeurten drie en vier leverden voor beiden één misser op en dus pakte de Noor achter zijn landgenoot de tweede plek, voor Jacquelin, die landgenoot Quentin Fillon Maillet achter zich hield. De Zwitser Niklas Hartweg maakte grote indruk door van de 22e plek naar positie vijf op te klimmen, voor de ook sterk geklommen Italiaan Tomasso Giacomel (20e naar 6e) en de Sloveense veteraan Jakov Fak (25e naar 7e).