PC-versie Returnal komt in 2023, vraagt 32GB geheugen

Roguelike shooter Returnal, die op 30 april vorig jaar exclusief verscheen voor PlayStation 5 en erg goed in de smaak viel, zal naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar verschijnen voor PC. De game staat inmiddels op Steam en wat opvallend is is dat er maar liefst 32GB aan geheugen wordt aanbevolen.

Het is voor zover ik althans kan beoordelen voor het eerst dat een mainstream game een dergelijk hoge aanbeveling krijgt voor RAM-geheugen. Let wel, dit betreft dus de aanbevolen systeemeisen, niet de minimale systeemeisen: minimaal zou je met 16GB uit de voeten moeten kunnen, al is de vraag dan natuurlijk of de game goed draait. Het is vooral opvallend omdat de PlayStation 5 zelf niet eens over 32GB intern geheugen beschikt, al is de vergelijking met PC altijd lastig.

Over het algemeen zijn de PC-ports van PlayStation-games redelijk goed geoptimaliseerd. Sony zorgt er steeds vaker voor dat PC-gamers ook van hun voormalige exclusives kunnen genieten. Zo zagen we onder andere God of War, Horizon: Zero Dawn, Spider-Man en Days Gone al voor pc verschijnen. PlayStation-topman Hermen Hulst heeft in een recent interview wel aangegeven dat PC-ports van PlayStation-games op zijn vroegst een jaar na release verschijnen. Een exacte releasedatum voor de pc-versie van Returnal hebben we nog niet gekregen, maar dat wordt naar verwachting dus ergens volgend jaar.