Schulting en aflossingsploeg tweede, World Cup-zege voor Desmet

In het Kazachse Almaty is het eerste World Cup-weekeinde shorttrack aldaar afgesloten. Er stonden nog een 1500 meter en 500 meter op het programma, evenals de aflossingsfinales bij de mannen en vrouwen. Komend weekeinde wordt er nog een World Cup gehouden in de met ongeveer dertien man gevulde Halyk Arena.

1500m vrouwen
Selma Poutsma en Rianne de Vries moesten het doen met een optreden in de B-finale, voor België stond Hanne Desmet in de A-finale. Daarin leek ze lang af te stevenen op een prima derde plek, maar in de slotronden schoof ze niet alleen door naar plek twee, ze ging in de laatste meters zelfs voorbij de Canadese Courtney Sarault en naar de overwinning. Sarault werd tweede, de Duitse Anna Seidel pakte een ietwat verrassende derde plek.

1500m mannen
Sjinkie Knegt stond in de A-finale, maar de Nederlander werd op het beslissende moment weggeblazen door vooral de Canadezen Pascal Dion en William Dandjinou, waarna hij ook nog onderuit ging. De winst was voor de Zuid-Koreaan Park Ji-won, voor landgenoot Hong Kyung-hwan en Dion - Knegt werd uiteindelijk zevende. Friso Emons reed in de B-finale, Jens van 't Wout won zijn halve finale aanvankelijk, maar werd eruit gezet met een penalty.

500m vrouwen
Kim Boutin schoot er vandoor en de Canadese sloeg een gat dat groot genoeg was om Suzanne Schulting van zich af te houden: Boutin pakte de winst, Schulting kwam net tekort en werd tweede, voor de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. Plek vier was voor Yara van Kerkhof, Michelle Velzeboer ging er in de heats al uit.

500m mannen
Itzhak de Laat en Teun de Boer gingen er in de kwartfinales uit, Kay Huisman sneuvelde in de herkansingen, dus de finale werd zonder Nederlandse inbreng afgewerkt. Dat maakte het niet minder spannend en uiteindelijk was het de Zuid-Koreaan Kim Tae-song die aan het langste eind trok. Hij was nét rapper dan thuisfavoriet Denis Nikisha, die Kim's landgenoot Jang Sung-woo wel naar plek drie verwees.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer deden het aanvankelijk prima, hoewel Canada wel erg sterk was. Schulting moest in de slotronden positie twee verdedigen tegen Zuid-Korea, maar deed dat op ietwat overenthousiaste wijze, waarbij Schulting en de Koreaanse elkaar onderuit haalden. Canada pakte de winst, Nederland en Korea ontsnapten aan een straf en completeerden zo alsnog het podium.

Aflossing mannen
Japan en Italië haakten vroegtijdig af in de finale, hoewel Japan in elk geval nog in de buurt bleef en derde werd. De strijd om de winst ging tussen Zuid-Korea en Canada, waarbij de Koreanen lange tijd de winst leken te pakken. Dat was buiten Jordan Pierre-Gilles gerekend: in de laatste bocht ging hij op fenomenale wijze binnendoor naar de leiding en de winst. Nederland ging er in de halve finales al uit met een penalty.