Noorse biatleten domineren estafette, Simon pakt achtervolging

In het Oostenrijkse Hochfilzen zijn zaterdag tijdens de World Cup biatlon weer twee wedstrijden afgewerkt. Voor de vrouwen stond de achtervolging op het programma, de mannen hadden de estafette op de planning staan.

Achtervolging vrouwen
Denise Herrmann-Wick had twee dagen eerder de sprint gewonnen en mocht dus als eerste starten, wat aanvankelijk prima ging. Bij de tweede schietbeurt schoot de Duitse echter één keer mis, waardoor de nummers twee en drie van de sprint - Marketa Davidova uit Tsjechië en de Française Julia Simon - haar konden passeren.

Dat duo kwam gezamenlijk bij de eerste staande schietbeurt aan, waar Davidova met twee missers afhaakte. Simon schoot één keer mis en werd zo vergezeld door de sterk opkomende Zweedse Linn Persson, die het bij de laatste schietbeurt echter uit handen gaf: twee missers, Simon hield het bij de ene die ze al had staan.

Simon kon zo toch overtuigend naar de zege langlaufen, terwijl vanuit de achterhoede de als dertiende vertrokken Noorse Ingrid Landmark Tandrevold met één misser naar voren was gekomen en als tweede eindigde. Davidova herpakte zich keurig en werd derde, voor de Zweedse Elvira Öberg en Herrmann-Wick, die de schade prima wist te beperken.

Estafette mannen
Eigenlijk al vanaf het eerste moment hadden de Noren de touwtjes keurig in handen. Sturla Holm Lægreid had bij zijn tweede schietbeurt al zijn drie reservepatronen nodig, maar toch gaf hij als leider het stokje door aan Filip Fjeld Andersen. Die hield die plek niet vast, maar zat wel maar vijf tellen achter de Italiaanse leiders, dus was er niks aan de hand.

Kopman Johannes Thingnes Bø herstelde die schade en sloeg met tien treffers én snel langlaufen gelijk een definitief ogend gat van meer dan een minuut naar de eerste achtervolgers. Slotloper Vetle Sjåstad Christiansen had het bij het staand schieten even flink lastig, maar hij hield het hoofd wel koel genoeg om zonder noemenswaardige problemen de overwinning binnen te slepen.

Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling en Sebastian Samuelsson zaten er voor Zweden rond de tweede plek constant bij en op twintig seconden van de Noren finishten ze dan ook als tweede. Duitsland werd met Justus Strelow, Johannes Kühn, Roman Rees en Benedik Doll derde, vooral door een ijzersterk optreden van slotloper Doll, die de Fransen van het podium stootte.