BobsleeŽr Friedrich slaat wťťr dubbelslag, drie uit vier voor Duitsland

De World Cup bobsleeën streek deze week neer in het Amerikaanse Park City en op de olympische baan van 2002 stonden weer vier mooie wedstrijden op het programma. Men heeft hierna een weekje rust, alvorens in actie te komen in Lake Placid, eveneens in de VS.

Monobob vrouwen
Na de eerste run was het bijzonder spannend: de Amerikaanse Kaillie Humphries ging aan de leiding, maar zowel Lisa Buckwitz als haar Duitse landgenote Laura Nolte stonden op slechts 0,04 seconden. Ook de Zwitserse Melanie Hasler zat er met 0,15 seconden nog goed bij, net als de Canadese Cynthiah Appiah (+0,15).

In run twee wist Appiah haar positie in elk geval ruimschoots vast te houden, waarna Hasler 0,26 seconden achter de Canadese terecht kwam. Ook Nolte haalde het niet: ze kwam één honderdste van een seconde tekort, waarna Buckwitz het met 0,02 seconden juist wél haalde tegenover Appiah. Humphries mocht het afmaken en deed dat met grote overtuiging: een baanrecord en winst met 0,31 seconden, voor Buckwitz en Appiah.

Tweemansbob mannen
De Britten begonnen goed: Brad Hall en remmer Taylor Lawrence zetten de toon, terwijl Michael Vogt en Sandro Michel uit Zwitserland op zes honderdsten van een seconde volgden. Achter hen stond de hele Duitse armada: Francesco Friedrich met Thorsten Margis (+0,15), Christoph Hafer en Matthias Sommer (+0,29) en Johannes Lochner met Candy Bauer (+0,32).

In de tweede run verstevigde Lochner op overtuigende wijze zijn positie en daar was Hafer niet tegen opgewassen: 0,07 seconden achter zijn landgenoot. De doorgaans zo dominante Friedrich had er uiteraard geen moeite mee en pakte met 0,40 seconden de leiding over, met twee teams te gaan. Vogt nestelde zich op 0,32 seconden tussen de Duitsers, waarna het aan Hall was. De Britse marinier had net de snelheid niet en moest genoegen nemen met plek twee op 0,26 seconden, achter Friedrich en voor Vogt.

Tweemansbob vrouwen
Duitsland boven op het Amerikaanse ijs, met de snelste tijd in run één voor Kim Kalicki en remster Leonie Fiebig, op 0,08 seconden gevolgd door Laura Nolte en Lena Neunecker. Thuisfavorieten Kaillie Humphries en Jasmine Jones volgden op 0,17 seconden en met Lisa Buckwitz en Neele Schuten stond er op 0,25 seconden ook een derde Duitse slee in de top-4 - de rest, aangevoerd door de Canadese slee van Bianca Ribi en Niamh Haughey, volgde al op meer dan een halve seconde van Kalicki.

Ribi hield de positie in elk geval vast, waarna de strijd om de winst echt kon beginnen. Dat begon met Buckwitz, die met 0,54 seconden de leiding pakte, waarna Humphries daar weer negen honderdsten onderdoor dook. Nolte ging met hetzelfde verschil onder de tijd van Humphries door en dus was een Duitse zege zeker, met Kalicki te gaan. Die maakte samen met Fiebig indruk en pakte met 0,23 seconden voorsprong de zege, voor Nolte en Humphries.

Viermansbob mannen
De Duitsers domineerden het veld in de eerste run, met een voltallige top-3: het team van Francesco Friedrich stond bovenaan, Johannes Lochner en zijn kompanen volgden op 0,18 seconden en het door Christoph Hafer aangevoerde kwartet stond op 0,20 seconden. De Britse slee van Brad Hall zat er met 0,23 seconden wel prima bij, net als Markus Treichl en zijn Oostenrijkse team (+0,24).

In run twee kwam Treichl met zijn team 0,19 seconden achter de Zwitserse slee van Michael Vogt terecht, waarna Hall met 0,02 seconden wél net voor de Zwitsers bleef. Hafer en co waren nog eens drie honderdsten sneller en daarmee was zijn eerste World Cup-podium alvast een feit. Lochner hield zijn plek echter vast, hij was welgeteld één honderdste sneller, met alleen Friedrich te gaan. Daar stond uiteraard weer geen maat op en met Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller in de slee pakte hij met 0,23 seconden de winst.