Polen verslaat goed én vervelend Saoedi-Arabië, Lewandowski scoort eindelijk

Op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar heeft het land dat voor dé stunt van het WK tot nu toe zorgde, Saoedi-Arabië, het deksel in de tweede wedstrijd gelijk op de neus gekregen. Na het uitbundige feest moest de ploeg er in wedstrijd twee aan geloven tegen Polen.

De Saoedische spelers hadden een deel van hun buit vooraf al binnen: prins Mohammed bin Salman Al-Saud is niet alleen goed in het opdracht geven tot het vermoorden van onwelgevallige journalisten, hij kan de spelers ook makkelijk om de vinger winden door ze allemaal een Rolls Royce aan te bieden na de historische zege op Argentinië.

De honger van de Saoedi's was niet gestild, gelukkig voor de kijker, hoewel ook Polen er prima tegenaan ging. Al snel leek superster Robert Lewandowski eindelijk zijn eerste WK-goal te maken, maar een overtreding van Matty Cash zorgde ervoor dat hij de kans niet af mocht maken.

Saoedi-Arabië had er echter ook zin in en in de counter kwam Mohammed Kanno tot een heerlijk schot, waar doelman Wojciech Szczesny maar nét iets tegen kon doen. In no-time zorgde het goede Saoedische spel voor drie gele kaarten bij de gefrustreerde Polen, die meer dan eens de noodrem hanteerden.

Cash was een van die drie spelers en ontsnapte zelfs aan rood binnen een half uur: hij drukte zijn elleboog tegen het gezicht van Mohammed Al-Burayk, maar de zeer zwak ogende Braziliaanse scheidsrechter Wilton Sampaio liet het gaan. Polen kreeg zeker nog meer kansen, maar Krystian Bielik's kopbal werd weggekopt.

Kort voor rust was het dan toch raak: Lewandowski ontsnapte, maar zag dat Piotr Zielinski er beter voor stond en stelde de Napoli-speler in staat de bal binnen te schieten. Om op gelijke hoogte te komen begonnen de Saoedi's hun toneelkunstjes te tonen en dat leverde al snel wat op: Saleh Al-Shehri ging na een miniem tikje van Bielik neer als ware zijn been in drie stukken gebroken en zelfs met behulp van de VAR besloot Sampaio voor het niemendalletje een strafschop te geven.

De strafschop zorgde voor enig gevoel van recht: aanvoerder en 'superster' Salem Al-Dawsari stuurde Al-Burayk weg, hij zou het klusje zelf wel even klaren. Niets was minder waar: een extreem slecht geschoten penalty werd gestopt door Szczesny, die op prachtige wijze ook de rebound van Al-Burayk buiten het doel hield.

De Saoedi's bleven druk doorgaan met toneelspelen, zoals een situatie waarbij één van hen een Poolse speler beklom, om vervolgens met een zogenaamd zwaar aangeslagen gezicht neer te gaan. Polen kwam beter in het spel en zag Arkadiusz Milik op de lat koppen, terwijl Lewandowski even later hard op de paal schoot.

In de slotfase kreeg Polen eindelijk de overhand en dat werd beloond: Abdulellah Al-Malki maakte een enorme blunder, speelde de bal in de voeten van Lewandowski en zag hoe de spits eindelijk zijn eerste WK-goal maakte door de 2-0 eindstand op de borden te zetten.