Düsseldorf heeft populairste kerstmarkt

De kerstmarkt in Düsseldorf zal dit jaar het meest populair zijn bij Nederlanders om te bezoeken. Naast Düsseldorf worden ook Keulen en Oberhausen populaire bestemmingen. Dit blijkt uit analyse van NS International. Opvallend is dat Nederlanders direct na de zomervakantie al op zoek gaan naar de leukste kerstmarkten om te bezoeken aan het einde van het jaar.

De aanbieder van internationale treinreizen maakte een top-20 van mogelijk meest bezochte kerstmarkten. De selectie bestaat uit kerstmarkten die makkelijk te bezoeken zijn met de trein. De lijst komt tot stand door een analyse van de zoektermen die Nederlanders via Google intypen wanneer ze zoeken naar een kerstmarkt. Vooral Duitse steden zijn populair. Hoogstwaarschijnlijk mede vanwege de korte reisafstand en mogelijkheden met het openbaar vervoer. Zo zijn de eerste 5 steden al binnen vier uur te bereiken met de trein. Düsseldorf komt als favoriet van de Nederlanders naar voren en staat op nummer één. Er werd in oktober ruim 33.000 gezocht op ‘kerstmarkt Düsseldorf’. Keulen, Oberhausen en Aken vervolgen de top-20 op grote afstand.

Traditie in Duitsland
Waarom de kerstmarkten in Duitsland zo populair zijn? Volgens kerstfanaat Lars Hessels van Kerstmarkten.net, met meer dan een miljoen jaarlijkse bezoekers, komt dit mede door de gemoedelijke sfeer. “De lange traditie in Duitsland is wat mensen trekt. En uiteraard het lekkere eten: de bratwurst en de glühwein. In België en Nederland wordt dit eigenlijk nageaapt,” begint Hessels. “In Duitsland is het echt onderdeel van de cultuur. Daar staan straten helemaal vol met mooie verlichte kraampjes. In Nederland is het vaak een soort weekmarkt waar ze toevallig ook kerstspulletjes verkopen. In Duitsland heb je meer het complete kerstgevoel.”

“Wat ook een voordeel is: in Duitsland is een kerstmarkt vaak meerdere weken. In Nederland doorgaans maar één dag,” vervolgt Hessels. ”Bezoekers kunnen dus zelf bepalen op welke dag ze naar de kerstmarkt gaan. Dat is natuurlijk super uitnodigend.”

Op bezoek bij onze zuiderburen
Kerstmarkten bezoeken is niet alleen in Duitsland razend populair, maar ook bij onze zuiderburen zijn veel Nederlanders te vinden. Binnen de top-20 zijn er maar liefst vijf Belgische steden te vinden die makkelijk te bezoeken zijn met de trein. Antwerpen wordt de meest populaire Belgische kerstmarkt bij Nederlanders. De bruisende stad staat op de vijfde plek in de top-20. Daarop volgen Brugge (nr. 7), ook wel ‘Venetië van het Noorden’, en hoofdstad Brussel (nr. 9). Ook studentenstad Gent en Leuven hebben een mooie positie in de top-20.

Wereldsteden
Ook buiten Duitsland en België zijn er genoeg kerstmarkten waar Nederlanders terecht kunnen. Zo zijn Londen en Parijs erg gewild om een dag (of meer) heen te reizen met eigen of openbaar vervoer. Er wordt in oktober wel 1.600 keer gezocht naar een kerstmarkt in een van deze hoofdsteden. Andere bekende steden die zich helemaal omtoveren in kerstsferen en daarmee veel Nederlanders naar zich toe trekken zijn Wenen (nr. 16) en Praag (nr. 17).

De verborgen kerstmarkt-parel
Volgens Hessels is het Franse Colmar een echte aanrader als het gaat om kerstmarkten. “Colmar is een heel pittoresk plaatsje met van die typische mooie vakwerkhuisjes. Ik denk dat Colmar echt een verborgen parel is wat betreft kerst. Het is daar ontzettend sfeervol. In het hart van het historische stadscentrum zijn maar liefst zes kerstmarkten. De hele Elzas-streek in Frankrijk verandert rondom kerst in één grote magische kerstervaring,” zegt Hessels. “Maar ook steden als München en Gent vind ik heel leuk.”

Kerstgevoel begint na de zomer
Wat opvalt in de analyse is dat Nederlanders na de zomervakantie al beginnen met zoeken naar de kerstmarkten in het buitenland. Zo werd er in augustus 4.400 keer gezocht naar ‘kerstmarkt’ via Google. In september werd dit al verviervoudigd naar 18.100 maandelijkse zoekopdrachten. Maar het groeide exponentieel in oktober. Toen werd er bijna 50.000 keer gezocht naar een kerstmarkt, een vermenigvuldiging van ruim 2,5.