Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 47

Een bijzonder getimede film over een stel journalisten, de tweede (en veel betere dan de eerste) verfilming van een klassiek Italiaans kinderboek, een biopic over Emiliy Brontë, twee Nederlandse titels en nog een verdwaald Disney-avontuur. Take your pick!

She Said

Carey Mulligan en Zoe Kazan spelen Megan Twohey en Jodi Kantor, de twee journalisten van The New York Times die samen een van de belangrijkste verhalen van een generatie publiceerden. Een verhaal dat een decennialange stilte doorbrak over seksueel misbruik in Hollywood en de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderd heeft. She Said is een getuigenis van de impact van onderzoeksjournalistiek. De film volgt journalisten en redacteurs die koste wat kost de waarheid boven tafel willen krijgen, maar belicht ook de moed van slachtoffers en getuigen die hun verhaal doen om een dader van structureel misbruik tegen te houden. De toewijding en vastberadenheid van deze mensen heeft het gesprek in het hele land doen oplaaien, was mede verantwoordelijk voor de opkomst van de #MeToo-beweging en heeft ervoor gezorgd dat er afgerekend werd met het systeem dat dit misbruik in stand hield.

Zie ook: She Said is een boeiende reconstructie van een schokkende reconstructie

Emily

Emily Brontë (Emma Mackey) past niet in het keurslijf dat haar familie en de burgerij van Yorkshire haar opleggen. Zij is een rebel en een buitenbeentje, een jonge vrouw die zichzelf probeert te zijn. Als ze onverwacht de liefde ontdekt, versterkt dit niet alleen haar passie, maar ook haar drang naar vrijheid. Aangemoedigd door haar broer Branwell (Fionn Whitehead) kiest Emily haar eigen weg en vindt de inspiratie voor een tijdloos meesterwerk: Wuthering Heights.

Guillermo del Toro's Pinocchio

De Academy Award®-winnende filmmaker Guillermo del Toro geeft zijn kijk op het klassieke verhaal van Carlo Collodi over de houten marionet die op magische wijze tot leven wordt gewekt om de rouwende houtsnijder Gepetto troost te bieden. Deze eigenaardige, stop-motion musical volgt de avonturen van een ondeugende en soms ongehoorzame Pinocchio tijdens diens zoektocht naar zijn plek in de wereld.

The Menu

Een stel (Anya Taylor-Joy en Nicholas Hoult) vertrekt naar een eiland om aldaar te eten in een zeer exclusief restaurant, waar de chef (Ralph Fiennes) een fenomenaal menu heeft samengesteld, dat wat schokkende verrassingen bevat.

Jane by Charlotte

In Jane by Charlotte debuteert de Franse Charlotte Gainsbourg (Antichrist, Melancholia) als regisseur met een liefdevol portret van haar moeder, de iconische zangeres en actrice Jane Birkin. De documentaire biedt inzichten in de moeder-dochterrelatie tussen de twee bekende filmsterren door middel van intieme gesprekken over ouder worden, sterven, slapeloosheid, beroemdheid en hun verschillende herinneringen aan hun gedeelde verleden, waaronder Charlotte's vader en Jane's echtgenoot, Serge Gainsbourg.

Sputum

In de speeksel verzadigde Sputum-wereld is een grimmige klassenstrijd gaande. De heersende Antieken zijn om te overleven aan een zoemende schimmel afhankelijk van het speeksel van de onderworpen Bakelieten. Met lugubere melkmachines en een verslavend poeder dwingt hun Famly een status-quo af. Pas als de Bakelitische rebellie onder leiding van Jimin Blyth hulp krijgt van de aristocratische Antieke wetenschapper Kalta Crux, neemt het verhaal een nieuwe wending.

The Estate

Als zij horen dat hun welgestelde tante niet lang meer te leven heeft, besluiten twee zussen om de familiebanden eens goed aan te halen. Zij zijn echter niet de enige familieleden die azen op de enorme erfenis. In een dolkomische strijd proberen ze tantes lievelingsnicht of neef te worden voordat die haar laatste adem uitblaast.

Strange World

Strange World introduceert een legendarische familie van ontdekkingsreizigers: de familie Clade. Ze proberen een weg te vinden in een onbekende, mysterieuze wereld waar gevaar op de loer. Ze krijgen hierbij gezelschap van een eigenzinnige klodder, een driepotige hond en een hele reeks vraatzuchtige wezens.

Suni en Indisch Zwijgen

In dit programma zien we een selectie van moedige films van aanstormende talenten, die thema’s die normaal gezegd verzwegen worden bespreekbaar maken.

Look What You Made Me Do

Toen ik mijn moeder vertelde dat een jongen me had geslagen op het schoolplein, zei ze: ‘Dat is omdat hij je leuk vindt’.” Met die tekst, in zwarte letters op een felrood scherm, opent dit exposé over vrouwenmoord. Terwijl Laura vertelt over haar daad, klinkt de 112-melding en horen we de moord op haar vriend, in de ijskoude nacht. Rosalba braadt gehaktballetjes, vertelt hoe ze haar man verbrandde in een schuur op de Italiaanse akker. Rachel zwijgt in de nacht. Een vrouw, om veiligheidsredenen verborgen in rode schaduw, vertelt over haar gewelddadige man. Laura, Rachel en Rosalba geven haar raad. Geloof nooit in het berouw van een man, waarschuwt Rosalba. Zal de rode vrouw dader worden? Is er een andere uitweg? Tussen de verhalen dweilt een schoonmaker het bloed op van een vermoorde vrouw. Elke week heeft hij wel een klusje of twee. Laura, Rachel en Rosalba zagen moord als enige oplossing, hun daad valt hen zwaar.

Dreaming Walls

Een documentaire over het legendarische Chelsea Hotel in New York City, al meer dan een eeuw een icoon van de tegencultuur en een toevluchtsoord voor kunstenaars.