Bautista sluit World Superbikes-seizoen in stijl af op Phillip Island

Op het altijd fraaie Australische Phillip Island is dit weekeinde het seizoen in het World Superbikes-kampioenschap afgesloten. Het was wegens COVID-perikelen de eerste keer sinds maart 2020 dat men op het klassieke circuit reed en het wisselvallige weer zorgde voor flink wat chaos en spektakel.

Race één
Kersvers wereldkampioen Alvaro Bautista begon op zijn Ducati vanaf poleposition, voor de Kawasaki's van Jonathan Rea en Alex Lowes en gevolgd door de Yamaha's van Toprak Razgatlioglu, Andrea Locatelli en Garrett Gerloff - Michael van der Mark zette zijn BMW op de vijftiende plek op de grid neer op het natte Australische asfalt.

Bautista kwam de openingsronde als beste door, Razgatlioglu had Rea en Lowes te grazen genomen en Locatelli volgde op plek vijf, voor de van plek veertien gekomen Axel Bassani. Al vrij snel had Bautista het echter wat lastig: Rea ging er voorbij en ook Razgatlioglu kwam langs de Ducati van de Spanjaard, even later gevolgd door Lowes.

Razgatlioglu pakte plek één snel van Rea over, maar de Noord-Ier sloeg terug en ook Lowes schoof door. In het achterveld had Hafizh Syahrin ondertussen de overstap naar slicks gemaakt, dus de ogen waren op de Maleisiër gericht, terwijl Lowes plek één over had genomen van Rea. Richting de helft van de race werd het spannend: Rea én Razgatlioglu kwamen slicks halen, Lowes en Bautista bleven nog buiten.

Bautista kwam een ronde later ook binnen en kwam ruim achter Rea en Razgatlioglu de baan weer op, waarna Lowes met elf ronden te gaan toch ook maar binnen kwam - hij kwam achter Bautista terecht. Scott Redding, Kyle Smith en Oliver Konig waren nog over op de regenbanden, maar Rea reed inmiddels dik acht seconden per rondje sneller dan leider Redding.

Ook Redding kwam noodgedwongen binnen, waardoor Smith de leiding even in handen had, wat uiteraard een kansloze exercitie was geworden. Rea had al snel de leiding weer terug, ruim voor Razgatlioglu, die dan weer ruim voor de vechtende Lowes, Bautista en Locatelli reed - Smith was inmiddels al voorbij gereden door de gehele top-5 en zakte steeds sneller weg.

Voor Rea kwam de overwinning niet meer in gevaar, waarmee hij een einde maakte aan een reeks van 24 races zonder zege, de langste reeks in zijn extreem succesvolle tijd bij Kawasaki. Razgatlioglu werd tweede, Lowes completeerde het podium, voor Locatelli en Bautista. Van der Mark reed redelijk mee, maar ging kort voor het einde onderuit.

Superpolerace
Na een flinke regenbui was het circuit weer goed nat, maar de bandenkeuzes waren flink verschillend en met dezelfde startopstelling als in race één konden we van start. Razgatlioglu pakte de leiding, voor Lowes, Locatelli en de zeer sterk gestartte Van der Mark. De Nederlander kwam echter al snel naar binnen: hij was vertrokken op de intermediates en dat ging niet goed samen met de BMW.

Voorin namen de Kawasaki's het heft in handen, met Razgatlioglu die ook in die strijd zat. Lowes haakte daar snel af, Rea en Razgatlioglu streden om de winst. Bautista was in ronde één heel ver weggezakt op twee slicks, maar al snel was de baan daar droog genoeg voor en in no-time reed hij naar voren, waarna de wereldkampioen met dik één ronde te gaan de leiding pakte. Bautista pakte de winst, voor Razgatlioglu en Rea en met Lowes, Locatelli en Redding ook in de top-6.

Race twee
De laatste race van het jaar begon met de uitslag van de superpolerace als startopstelling: Bautista, Razgatlioglu en Rea op rij één, voor Lowes, Locatelli en Redding. Bautista kende een goede start, maar Rea kwam als leider door na één ronde, voor de zeer sterk gestartte Redding, Bautista, Razgatlioglu, Locatelli en Lowes.

Lowes kwam op gang en reed zich snel naar de derde plek, maar Bautista vond het tempo ook en kwam er weer langs, terwijl Redding in no-time terug naar de zesde plek viel. Rea werd aangevallen en gepasseerd door Bautista, terwijl Razgatlioglu aan kwam sluiten, met Lowes in zijn kielzog. Die haakte net als Razgatlioglu wel weer af, waardoor Bautista en Rea om de winst streden.

Met vijf ronden te gaan was het seizoen in één keer voorbij: de rode vlag werd gezwaaid met Bautista op kop, voor Lowes en Razgatlioglu. Xavi Fores en de afscheid nemende Eugene Laverty waren gecrasht, waarbij Laverty een bekkenblessure opliep - zijn carrière eindigde zo niet met een feestje, maar in het ziekenhuis van Melbourne.