F1: Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de laatste Grand Prix van het Formule 1-seizoen 2022 op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde in de Grand Prix van Abu Dhabi voor de vijftiende keer dit jaar en scherpte daarmee zijn zegerecord aan. Charles Leclerc en Sergio Perez eindigden als tweede en derde en eindigden ook op deze plaatsen in het kampioenschap. Ze trakteerden het publiek na afloop nog op donuts, net als de stoppende Sebastian Vettel die als tiende eindigde.

Verstappen startte op Yas Marina Circuit vanaf poleposition en was goed weg, gevolgd door Perez die de tweede positie behield, voor Charles Leclerc. Daarachter wist Hamilton de vierde plek van Carlos Sainz af te pakken, maar de Spanjaard probeerde de Brit terug te pakken. Hamilton vloog over de kerbstones, maar bleef voor de Ferrari. Het leverde nog wel een onderzoek op vanwege het verlaten van de baan en hierbij een voordeel behalen. Hamilton moest om een straf te ontlopen Sainz voorbij laten.

In de beginfase hielp Verstappen zijn teamgenoot Perez om weg te rijden bedroeg, waardoor het gat al snel enkele seconden bedroeg. Daarachter passeerde Hamilton snel Sainz, waarna George Russell de aanval poogde te openen bij de Spanjaard. Sainz wist echter Hamilton weer te passeren voor plek vier, terwijl Esteban Ocon en Sebastian Vettel streden om plek acht. Hamilton leek een probleem te hebben, want Russell haalde zijn Mercedes-teamgenoot na negen ronden in voor de vijfde plaats.

Vooraan was het Perez die na vijftien ronden als eerste naar binnen ging, gevolgd door Russell en Norris. Dit gaf Leclerc de tweede plek achter Verstappen die inmiddels een flink gat had geslagen. Perez kwam achter Vettel naar buiten en zat ruim een ronde klem achter de Duitser wat zijn aspiraties voor de tweede plek in het kampioenschap geen goed deed.

Verstappen stopte na twintig ronden voor de eerste maal en kwam net voor Perez naar buiten op plek twee. De Nederlander gaf de Mexicaan zo wel DRS. Leclerc kwam een ronde later binnen en wist Sainz net voor te blijven voor plek drie. De Monegask probeerde het gat met Perez te dichten, maar Verstappen probeerde zijn teamgenoot mee te trekken door er niet te ver voor te blijven.

Perez maakte na 33 ronden zijn tweede stop waarbij de Mexicaan terug kwam op plek zes, achter de Ferrari's en Mercedessen. De race verliep gemoedelijk, maar niet voor Nicholas Latifi die in de rondte getikt werd door Mick Schumacher, waardoor Latifi de pits op moest zoeken met een lekke band.

Verstappen en Leclerc probeerden via een eenstopper de finish te halen met daarachter Perez die met nog tien ronden te gaan tien seconden dicht moest rijden op Leclerc. De Mexicaan gaf alles wat hij had, maar kwam tekort om Leclerc de tweede plaats in het kampioenschap af te nemen. Hamilton moest nog zijn Mercedes aan de kant zetten met hydraulische problemen.

Na 58 ronden werd Verstappen voor de vijftiende maal dit jaar als winnaar afgevlagd, voor Leclerc die tweede werd in het kampioenschap, voor Perez die als derde eindigde. Sainz pakte plaats vier, voor Russell, Lando Norris, Ocon, Lance Stroll, Daniel Ricciardo en Vettel die zijn Formule 1-loopbaan met een punt afsloot. Ook voor Ricciardo, Schumacher en Latifi is hun F1-carrière voorlopig voorbij.