Midterms 2022: 'Republikeinen behalen meerderheid in Huis van Afgevaardigden'

De Democraten van president Biden lijken hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te hebben verloren bij de Amerikaanse congresverkiezingen. Verschillende Amerikaanse media zijn het er unaniem over eens dat de Republikeinen naar verwachting de 218 zetels hebben veiliggesteld die nodig zijn voor de meerderheid in het Congres. Na de tussentijdse verkiezingen van vorige week dinsdag duurde het tellen in sommige districten langer dan gebruikelijk.

President Biden feliciteerde de Republikein McCarthy en bood hem zijn medewerking aan. Het Amerikaanse volk wil dat dingen gedaan worden, zei hij. Met hun nieuwe meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kunnen de Republikeinen het Biden veel moeilijker maken om te regeren tot de volgende verkiezingen over twee jaar, bijvoorbeeld door belangrijke politieke projecten te blokkeren. Het behaalde electorale succes valt echter veel kleiner uit dan vooraf werd verwacht. Voor enkele laatste zetels in de Kamer is de uitslag nog niet zeker.

In de Senaat wisten de Democraten echter hun krappe meerderheid te verdedigen. Het nieuwe congres komt op 3 januari bijeen.