Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 46

Was het nieuwe aanbod vorige week nog wat karig, deze week wordt dat ruimschoots goed gemaakt. Er zit weer van alles tussen, zelfreflectieve komedie tot knotsgekke animatie, van Mexicaans tot Europees en van Arabisch tot Frans.

Three Thousand Years of Longing

Wanneer een Britse geleerde (Tilda Swinton) in Istanbul met een antiek, magisch flesje een djinn (Idris Elba) oproept, mag ze drie wensen doen in ruil voor zijn vrijheid. Door jarenlange apathie en isolement twijfelt ze over haar wensen, tot de djinn met zijn verhalen een diep verlangen opwekt, de wens om bemind te worden. Three Thousand Years of Longing is een episch fantasieverhaal van George Miller (Mad Max) dat alle grenzen van tijd en ruimte overschrijdt. Oscarwinnares Tilda Swinton (The French Dispatch, Memoria) en Idris Elba (Luther) vervullen de hoofdrollen in dit hedendaagse romantische sprookje.

Vortex

Vortex vertelt het verhaal van een ouder koppel. In hun Parijse flat zorgt ‘vader’ (vertolkt door Dario Argento), terwijl hij schrijft aan zijn boek over de relatie tussen dromen en films, voor zijn dementerende echtgenote (een rol van Françoise Lebrun).

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths

Een epische, visueel verbluffende en meeslepende film over de intieme en ontroerende reis van Silverio; een bekende Mexicaanse journalist en documentairemaker die in Los Angeles woont. Nadat hij een prestigieuze internationale prijs in ontvangst heeft genomen, keert hij noodgedwongen terug naar zijn geboorteland, niet wetende dat deze simpele reis hem tot een existentiële grens zal drijven. De waanzin van zijn herinneringen en angsten dringen door in zijn dagelijks leven en vervullen hem met verbijstering en verwondering. Met een lach en een traan worstelt Silverio met universele en tegelijk persoonlijke vragen over identiteit, succes, sterfelijkheid, de geschiedenis van Mexico en de diepgewortelde familieband die hij voelt met zijn vrouw en kinderen. Kortom, wat het betekent om mens te zijn in deze merkwaardige tijd. 

The Way to Paradise

Als Najib gedwongen moet stoppen met zijn studie rechten om voor zijn familie te zorgen, loopt hij keer op keer tegen dichte deuren en vooroordelen aan. Stukje bij beetje ziet hij zijn leven instorten. Op de rand van wanhoop, wordt hij benaderd door Brahim die hem hulp aanbiedt om de weg naar het paradijs te vinden.

The Lost King

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na een bezoek aan de vertoning van het Shakespeare stuk King Richard, krijgt de altijd ongeziene Philippa Langley compassie voor de - in de geschiedenisboeken beschreven - barbaarse koning. In haar strijd naar gerechtigheid voor Koning Richard lll, krijgt Phillipa een visioen over waar de restanten van het lichaam van de koning zich zouden bevinden, onder een parkeerplaats in Leicester. Ze bijt zich vast in het onderzoek, wat leidt tot veel onbegrip in haar omgeving. Experts en academici reageren sceptisch op haar ideeën, maar Philippa zet door en met succes.

Souad

Het verhaal speelt zich af in een van de Egyptische steden in de Nijldelta, een plek waar de religieuze tradities botsen met de technologische vooruitgang. Dit conflict wordt belichaamd in Souad, een jonge vrouw die moeite heeft een evenwichtig leven te leiden. Voor Souad bestaan er eigenlijk twee goden, Allah en de smartphone. Maar in de strijd tussen deze twee is het duidelijk wie de winnaar zal zijn. De gedurfde speelfilm van Ayten Amin geeft een aangrijpend beeld van de tegenstrijdigheden in een tienerleven in het conservatieve Egypte, waar de druk van sociale media botst met de traditionele religieuze beperkingen, hetgeen leidt tot onbehagelijke, schizofrene levens.

Rimini

Richie Bravo, ooit een succesvolle popster, leidt een losbandig bestaan in de Italiaanse badplaats Rimini. In een permanente staat van verdoving geeft hij concerten aan gepensioneerden in louche hotels, heeft hij tegen betaling seks met fans en weet hij zijn gokverslaving tussen de bedrijven door ook nog te onderhouden. Als zijn dochter op een dag met een eis om geld zijn leven terug instapt, komt zijn bijzondere leefstijl abrupt tot een einde.

All That Breathes

Een wonderschone en diep empathische natuurfilm over twee broers die roofvogels redden in New Delhi. Met veel wijsheid en humor tonen ze hoe al het leven, van schimmels tot de mens, met elkaar verweven is.

Prey for the Devil

De jonge non Ann is ervan overtuigd dat duivelsuitbanning haar roeping is, maar volgens de regels mogen alleen mannen dit bedrijven. Wanneer ze in het geheim rituelen bestudeert, komt ze oog in oog te staan met een demonische kracht die een mysterieus verband heeft met haar verleden.

StarDog & TurboCat

Een knotsgek animatie-avontuur met de originele stemmen van Luke Evans, Nick Frost, Gemma Arterton en Bill Nighy. Nieuwe vrienden Buddy en Felix gaan op zoek naar Buddy’s verloren eigenaar en ontdekken onderweg hun superkrachten!