Raketten op Polen: NAVO en US starten onderzoek, Polen zet leger paraat

In een Pools dorp nabij de grens met Oekraïne zijn vanmiddag twee mensen om het leven gekomen na een explosie door twee 'verdwaalde' Russische raketten. De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de raad voor nationale veiligheid in een spoedzitting bijeengeroepen vanwege een ‘crisissituatie’. Meer hierover bij het AD.

Update 16 november 12.30 uur: Lees Raketinslag in Polen mogelijk veroorzaakt door Oekraïnse luchtafweerraketten 

Update 22.50 uur: Berichten dat Russische raketten in Polen zijn neergekomen, hebben internationale bezorgdheid gewekt. De NAVO en de VS controleren de beschikbare informatie. De EU zei aan de kant van Polen te staan. Rusland verwierp de berichtgeving en sprak van een provocatie door Warschau. Polen heeft inmiddels een deel van het leger paraat gezet.

Een woordvoerder zei 's avonds na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad in Warschau dat bij de explosies in Przewodow twee mensen zijn omgekomen. Ze proberen nu het incident op te helderen om te bepalen of artikel 4 van het NAVO-verdrag geactiveerd moet worden. Dit voorziet in officieel overleg met het Noord-Atlantisch Pact in geval van bedreiging van een lid.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dat hij met de Poolse president Duda had gesproken. De alliantie zegt de informatie over de raketinslagen te controleren. Een woordvoerster van het Witte Huis zei in Washington dat de informatie nog niet kon worden bevestigd. Er worden pogingen gedaan met de Poolse regering voor meer informatie.

Michel, voorzitter van de Raad van de EU, reageerde geschokt. Hij benadrukte dat de EU achter Polen staat. Premier Rutte zei dat het nu belangrijk is om duidelijk te maken wat er precies is gebeurd. De Franse president Macron heeft een soortgelijke verklaring afgelegd.

De Oekraïense president Zelenskyy benadrukte dat de Russische aanval op NAVO-grondgebied een behoorlijke escalatie is. Oekraïne waarschuwde al langer dat Russische acties niet beperkt zouden blijven tot Oekraïne.

Ondertussen riep ook de Hongaarse premier Orban de Veiligheidsraad bijeen. De Tsjechische premier Fiala zei dat als Polen de berichten zou bevestigen, dit een verdere escalatie van de kant van Rusland zou zijn. Het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn bezorgdheid uit over de berichten. De Litouwse president verzekerde Polen van de solidariteit van zijn land.


Eerdere berichtgeving: