Jetten dwong gemeenten tot ander gascontract, staat betaalt miljoenen compensatie

Nu Duitsland de Duitse tak van Gazprom heeft genationaliseerd, hoeven Nederlandse publieke instellingen hun gascontract met dat bedrijf niet meer op te zeggen vanwege de Europese sancties tegen Rusland. Tientallen gemeenten en andere instellingen hebben dat al gedaan onder druk van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. daarop stond. Deze houding van het ministerie van EZ en K gaat de staat jaar nu tientallen miljoenen aan compensatie kosten.

In september werd de grote onvrede over de starre interpretatie door het ministerie al duidelijk. Het ministerie dwong publieke instellingen om voor 10 oktober hun gascontract met Gazprom op te zeggen, omdat de verdiensten naar Rusland zouden kunnen gaan.

Op dat moment had Duitsland al Gazprom Germania overgenomen, de naam gewijzigd (naar SEFE) en toegezegd dat er via het bedrijf geen cent door Rusland zou worden verdiend. Een aantal gemeenten namen onder druk van minister Jetten de beslissing om hun langlopende goedkope contracten in te ruilen voor een veel duurder contract. Kort daarna besloot de minister toch tot uitstel om navraag in Brussel te doen. Meer hierover bij RTLNieuws.