Roest bezorgt Nederland eerste goud bij wereldbeker schaatsen

Patrick Roest heeft voor de eerste Nederlandse zege gezorgd bij de wereldbeker schaatsen in Stavanger. In Noorwegen was de 26-jarige Nederlander de snelste over de 5.000 meter.

Op de 5.000 meter pakte Patrick Roest de winst. In de laatste rit klokte hij een tijd van 6.20,56 en was daarmee een kleine seconde sneller dan de Italiaan Davide Ghiotto, die tot dan de snelste tijd had neergezet. Brons was voor de Beau Snellink. De jonge Nederlander moest vroeg in actie komen en reed naar 6.22,28 en dat zou hem het eerste podium opleveren op de 5.000 meter in een wereldbekerwedstrijd.

Op de 500 meter was er goud voor de Japanner Yuma Murakami, die daarmee voor de tweede keer in zijn carrière een wereldbekerwedstrijd over 500 meter won. Met 34,70 was hij vijf hondstere sneller dan de Canadees Laurent Dubreuil. Kim Jun-ho pakte het brons.

Janno Botman was met een zesde plaats verrassend de snelste Nederlander in Stavanger. De debutant op de wereldbeker deed dat in 35,22. Merijn Scheperkamp en Dai Dai N'tab reden ook in de top tien van de korstte schaatsafstand.

Bij de ploegenachtervolging moesten de Nederlandse schaatssters genoegen met het zilver. Het Nederlandse trio, bestaande uit Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-De Jong reed naar een tijd van 3.02,29 en daarmee waren ze een halve seconden langzamer dan olympisch kampioen Canada. Brons ging naar Japan.