Door fout OM zo'n 1000 avondklokboetes ten onrechte verscheurd

Zo'n duizend overtreders van de avondklokregels hoeven de boete die ze hebben ontvangen tijdens de lockdown vorig jaar niet meer te betalen. Het Openbaar Ministerie heeft ze per abuis geseponeerd, zo bevestigt een woordvoerde van het OM na berichtgeving in het AD.

De fout werd onlangs ontdekt, maar toen waren al tussen de 900 en 1200 zogenoemde sepots naar de overtreders verzonden. Het precieze aantal verscheurde boetes is volgens het OM niet te achterhalen. Het zou om ongeveer 1 procent van alle uitgeschreven avondklokboetes gaan. Alleen mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de boete en dat wilden laten voorkomen bij een rechter kunnen zo'n sepot hebben ontvangen. In een schrijven van het OM lazen de bekeurden dat "het belang van strafrechtelijk ingrijpen te gering is geworden, in verband met de lange tijd na het plegen van het feit." De 95 euro boete plus 9 euro administratiekosten werden kwijtgescholden.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat er geen sprake is van willekeur maar dat is er iets is fout gegaan. Tijdens het wegwerken van de enorme stapel boetes die was opgehoopt door onder meer corona heeft iemand ten onrechte de boetes als sepot aangemerkt. Als het OM ziet aankomen dat de verjaringstermijn niet gaat worden gehaald, dan worden kleine zaken soms geseponeerd. Dat was nadrukkelijk niet de bedoeling bij de avondklokboetes. "De impact van deze overtreding vinden we te groot voor seponeren," aldus het OM. Meer hierover bij RTLNieuws.