Midterms 2022: Eerste ongeregeldheden gemeld

Vandaag wordt in de VS een nieuw congres gekozen. Alle 435 zetels in de Tweede Kamer en 35 van de 100 zetels in de Senaat staan op het spel. Republikeinen hebben slechts vijf extra zetels nodig om een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Volgens de polls zijn hun kansen daarop goed. De race voor de Senaat wordt waarschijnlijk spannender. 

Eén zetel extra is genoeg voor de Republikeinen om de meerderheid over te nemen. Mochten de Democraten van president Biden de meerderheid over een of beide kamers van het parlement verliezen, dan zouden de Republikeinen het werk van de regering aanzienlijk moeilijker kunnen maken.

Het goedkeuringspercentage van Joe Biden daalde maandag tot 44 procent, waardoor de verwachting groeit dat de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen van dinsdag onderuit zullen gaan. Biden's populariteit is volgens de Reuters/Ipsos-peiling gedaald tot bijna het laagste punt in zijn presidentschap tot nu toe, juist op het moment dat de kiezers naar de stembus gaan.

De peilingen beginnen om 6 uur EST (11 uur GMT) en de eerste resultaten worden rond 19 uur EST (12 uur GMT) verwacht.

De laatste peilingen lijken erop te wijzen dat de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden - en mogelijk ook in de Senaat - zullen verkrijgen.

De uitkomst van de verkiezingen zal waarschijnlijk ook een beslissende factor zijn in de vraag of Bidens voorganger, de Republikeinse Trump, besluit om in 2024 opnieuw president te willen worden. In zijn laatste optreden voor de verkiezingen zei Trump in Ohio dat hij op 15 november een grote aankondiging zou doen.

Tijdens zijn laatste campagne-evenement in Maryland waarschuwde Biden voor een gevaar voor de democratie. Dit is het moment om ze te verdedigen, zei hij. Veel Republikeinse kandidaten verspreiden de valse bewering dat Trump twee jaar geleden bij de presidentsverkiezingen uit een tweede termijn is 'gemanipuleerd'.

Update 17:16 uur:
De eerste meldingen van niet-werkende machines zijn al binnen. Gemeld door, ogenschijnlijk, een medewerker van het stembureau aan de stemmers. Hopelijk zijn ze allemaal zo eerlijk en transparant.